Vallen voorkomen? Probeer de Smart Floor!

Sommige ouderen vinden het lastig om te praten over de angst om te vallen omdat het kan voelen als verlies van zelfstandigheid. Om die reden is het van belang om op een laagdrempelige ongedwongen manier te onderzoeken hoe iemand loopt en of er een vergroot risico op vallen is. Daarom heeft HANNN de Smart Floor aangeschaft!

Nederland is aan het vergrijzen en ouderen wonen langer thuis. Het risico op vallen neemt toe. Elke 5 minuten belandt er een 65-plusser op de Spoedeisende hulp en elke dag overlijden er 14 mensen aan een val. Vallen veroorzaakt vaak ernstig letsel, zoals een gebroken heup.
Om te voorkomen dat ouderen vallen, hebben gemeenten de taak gekregen om de Ketenaanpak Valpreventie in te richten voor de 65+ inwoners met een valrisico. Deze Ketenaanpak begint bij het opsporen van de ouderen met een valrisico waarvoor de Smart Floor een waardevol middel is.

De Smart Floor is een hulpmiddel waarmee in beeld gebracht kan worden hoe iemand loopt. Het is een mat van 6 meter lang, waar 300 antennes in zitten verwerkt. De deelnemer draagt een enkelband die verbonden is met het registratiesysteem. Het enige wat de deelnemer hoeft te doen, is twee keer heen en weer lopen. Gewoon zoals die persoon ook over straat wandelt. De SmartFloor meet de staplengte, stapfrequentie en de loopsnelheid. De kans op valgevaar wordt in een overzichtelijk rapport aan de deelnemer meegegeven.

Onlangs was HANNN met de Gezonde Huiskamer in Opende (gemeente Westerkwartier) waarbij we ook de Smart Floor mee hadden.

De inwoners van Opende waren dan ook de eerste gelukkigen die de Smart Floor konden uitproberen. De Smart Floor werd uitgerold voor MFC de Veste, maar werd al snel naar binnen verplaatst toen bleek dat de bezoekers daar liever de test wilden doen. Ze motiveerden elkaar om de looptest te doen en raakten met elkaar in gesprek over valgevaar. Enkele mensen zijn doorverwezen naar een zorgverlener.

Meer informatie
Wil jij graag weten hoe groot jouw kans op valgevaar is? Neem gerust contact met ons op en wie weet zijn we binnenkort bij jou in de buurt! De Smart Floor kan los worden ingezet, bijvoorbeeld in een wijk of buurthuis, of in combinatie met de Gezonde Huiskamer. Mail naar info@hannn.eu voor meer informatie en/of de mogelijkheden. 

Deel dit nieuwsbericht

Jouw Nieuws Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2024
Realisatie: BrandNewFresh.com