Klaar voor de start? Dit zijn dé gezondheidstrends voor 2023

Wat worden de trends als het om gezonde voeding, beweging, anti-aging en lifestyle gaat? Wereldwijd deden diverse trendbureaus, kranten, gezondheidssites er onderzoek naar. Na een uitgebreide online speurtocht heb ik de belangrijkste trends op een rij gezet.

1. Meer aandacht voor ‘movementsnacks’
Uren fitness of sporten maken plaats voor kleine bewegingen tussendoor. Ook wel movementsnacks genoemd. Het is eigenlijk het gevolg van het feit dat we steeds meer thuis werken waardoor we minder bewegen en de behoefte voelen om daar iets aan te doen. Maar ook op het werk zie je het terug. Wandelend of staand vergaderen, oefeningen aan het bureau (deskersize). Even een squat of planken. Ook wordt er online meer gezocht op oefeningen zonder apparaten en attributen. Heel goed die focus op minder zitten. Want wanneer je veel sport loop je een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten als je verder heel veel zit. Wereldwijd hebben gezondheidsorganisaties het verband aangetoond tussen zitten, ziekte en vroegtijdig sterven. En dat zitten doen we in Nederland als geen ander. Gemiddeld bijna 9 (!) uur per dag, geeft het RIVM aan. Onze hele maatschappij is erop ingericht. Zitten in de auto, zitten achter het bureau, zitten voor de tv. ’s Avonds een uur sporten is goed, maar een deel van de gezondheidsvoordelen daarvan worden teniet gedaan door al die uren in je stoel. Niet voor niets wordt zitten het nieuwe roken genoemd. In het Britse Wetenschappelijke vakblad the Lancet word inactiviteit van de moderne mens beschreven als een pandemie. Inactiviteit is een ziekte geworden met enorme gevolgen. De inschatting is nu dat de gezondheidswinst door regelmatig te gaan staan even groot is als de gezondheid die je wint door 3 avonden in de week te gaan sporten. Je zou er spontaan van gaan staan.

2. Mentale gezondheid staat voorop
Tot voor kort was het zo dat wanneer mensen zeiden iets aan hun gezondheid te willen doen dat ze hun fysieke gezondheid bedoelden. Nu is dat niet meer het geval en staat de geestelijke gezondheid voorop. Mentaal welzijn wordt steeds belangrijker gevonden. Verondersteld wordt dat dit komt door de toename van prikkels maar ook door zorgen vanwege oorlog, inflatie, klimaat etc. Uit een opiniepeiling van Forbes Health blijkt dat veelal bovenaan de lijst goede voornemens 2023  ‘de geestelijke gezondheid verbeteren’ staat. Meer dan 45% noemde geestelijke gezondheid, 39% vermeldde fitness en 37% wilde afvallen.

3. Overheid stimuleert gezonde leefstijl
Het kabinet maakt in 2023 € 90 miljoen vrij om een gezonde leefomgeving en leefstijl te stimuleren. Doel is om een fitte en veerkrachtige samenleving te krijgen, waarin mensen minder snel ziek worden. En ouderen lang gezond blijven.

Via het Nationaal Preventieakkoord streeft het kabinet naar de Gezonde Generatie in 2040. Dit wil het kabinet onder meer bereiken door:
– extra in te zetten op het tegengaan van overgewicht;
– het aantal rokers te verminderen;
– problematisch alcoholgebruik terug te dringen.

Daarnaast komt er extra aandacht voor mentale gezondheid en meer focus op sport en bewegen. Doel is dat in 2040 75% van de mensen minstens 2,5 uur per week beweegt. Nu is dat minder dan 50%. Om dit te bereiken, wil het kabinet onder andere meer doelgroepen bereiken en sporten en bewegen voor iedereen toegankelijk maken.
bron: Rijksoverheid.nl

4. Het wordt nog plantaardiger
De trend van steeds minder vlees en dierlijke producten naar meer plantaardige producten zet ook komend jaar door. De balans in de consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten zou van de huidige 60/40-verhouding naar 50/50 in 2030 moeten, als het aan het kabinet ligt. Vlees wordt duurder en vleesvervangers steeds geavanceerder. De plantaardige 3d geprinte biefstuk staat al bij meerdere restaurants op de kaart. Er wordt naarstig gezocht naar nieuwe bronnen van eiwitten. Kweekvlees en -vis, insecten en zuivelvervangers zullen meer op de markt komen. Daarnaast wordt er gewerkt aan het winnen van eiwitten uit algen en eendenkroos en eiwitproductie door schimmels. Zeegroenten als kelp, wakame, nori en spirulina zullen ook meer aangeboden worden.

5. Goede weerstand en darmgezondheid
Het microbioom en een goede weerstand blijven twee van de populairste gezondheidsonderwerpen. De verwachting is dat er steeds meer voedingsmiddelen en supplementen met probiotica zullen komen en dat de populariteit van voedingsmiddelen waarvan gezegd wordt dat het de weerstand verbeterd zoals gember, knoflook en vlierbessen zal toenemen.

6.Oud&fit is de hit
Healthy aging: met een snel vergrijzende bevolking die voor zichzelf zal moeten zorgen, zal er steeds meer aandacht komen voor op leeftijd afgestemde diëten en bewegingsvormen. Oud en fit leven zal de nieuwe mantra zijn. Ondertussen wordt in de wetenschap druk onderzocht wat veroudering precies is en hoe we de ziekten die er mee gepaard gaan te lijf kunnen gaan. Het zal niet meer lang duren voor er middelen of behandelingen op de markt komen die verouderingsziekten helpen voorkomen en daardoor levensverlengend werken.

Klik hier voor het originele artikel van ’n Beetje Leuk Ouder Worden (BLOW).

Deel dit nieuwsbericht

Jouw Nieuws Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2024
Realisatie: BrandNewFresh.com