Een geslaagde kick-off in Oldambt

Fitter Brein streek vrijdag 9 juli neer in Winschoten om de zomervakantie in te luiden met een fantastische kick-off. In het prachtige Cultuurhuis De Klinker werden de damborden weer uit de doos gehaald en het brein aan het werk gezet. Die middag werd het startschot gegeven om na de zomer verschillende Fitter Brein damprojecten uit rollen met regionale en lokale (zorg)organisaties in de gemeente Oldambt.

De kick-off, onder leiding van presentator en dampedagoog Bert Dollekamp, was helemaal volgeboekt. Zo waren aanwezig de gemeente Oldambt, Biblionet Groningen en Winschoten, Sociaal Domein, zorgorganisatie Oosterlengte, damclub Winschoten, DCUM-project en Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN). Zainal Palmans, coördinator Fitter Brein, heette alle gasten welkom en was verheugd dat er weer een fysieke activiteit kon worden georganiseerd. “De kracht van Fitter Brein is de sociale binding tussen verschillende generaties: jong en oud. Hiervoor gebruiken het prachtige en laagdrempelige damspel als middel. En dan niet online, maar een echt dambord voor ieders neus.

Ambassadeur van Fitter Brein, Prof. dr. Erik Scherder was op afstand er even bij. Hij had een energieke en enthousiaste videoboodschap voor de aanwezigen (zie onderaan deze pagina). Hij begon zijn boodschap heel toepasselijk: “Iedereen damt in OL-DAM(B)T.” De hoogleraar neuropsychologie van de VU te Amsterdam vindt het fantastisch dat het dammen wordt ingezet voor de mentale fitheid en sociale binding. “Dammen is voor iedereen toegankelijk. Als je het van jongs af aan speelt, dan bouw je cognitieve reserves op omdat je uitgedaagd wordt tijdens het spel. Iedereen doet er een geweldige zaak mee voor het brein. Zonder meer brengt het veel plezier met zich mee en zorgt voor een euforisch gevoel. Een beloning voor jezelf!” Wel is hij voorstander dat er ook wordt bewogen. “Mijn ideale wereld is een damwereld die ook beweegt.

Eregast was burgemeester Cora-Yfke Sikkema die de kick-off mocht openen aan bord 1 in een spannende generatiematch tussen jong en oud. Alvorens er werd gedamd, werd burgemeester Sikkema nog aangemoedigd door Scherder. Hij waarschuwde haar voor ‘de Schilthuis-variant.’ Dollekamp legde deze variant nog even uit, maar burgemeester Sikkema had thuis de spelregels al goed bestudeerd, want ze wist dat de schijven schuin vooruit moeten en op de donkere velden. Zij speelde een strijdvolle dampartij tegen de 17-jarige Jamey Loots van damclub Winschoten. De jeugdspeelster had de middag van haar leven om tegen de burgemeester te dammen. Ondanks dat de burgemeester een paar keer tot dam kwam, was Loots haar te slim af. Na afloop van de partij gingen ze samen op de foto voor de green screen van Ida Buijs die de activiteit ‘Books & Do‘ gaf.

Na de generatiematch werd de presentatie vervolgd door Daan Bultje, directeur HANNN: “Ons netwerk zet zich in om gezondheid te stimuleren. Van bewegen en voeding tot een gezonde omgeving, zingeving en sociale samenhang. Het Fitter Brein project past daar prachtig in om mentale gezondheid te stimuleren en verschillende generaties aan tafel te krijgen.

Dollekamp begon met de gasten een zoektocht naar de kracht van het dammen. Allen vonden het sociale aspect (dammen zorgt voor gezelligheid en plezier), de laagdrempeligheid (snel te leren) en dat iedereen het kan leren en spelen bijzondere eigenschappen van het denkspel.

Voordat damheldin Demi Peters (15) van Damclub Winschoten aan de slag kon met haar damsimultaan, werden de meewerkende en aanwezige organisaties een Fitter Brein-dampakket aangeboden door voorzitter Evert van Leeuwen van damclub Winschoten. Nu kunnen ze de hele zomer lekker gaan dammen.
Peters, onder meer een EK en een WK gespeeld, sloot de middag af met een damsimultaan. Haar tegenstanders waren erg onder de indruk van het spel van de topspeelster. “Ik vond het harstikke leuk om een simultaan te geven. Mijn tegenstanders hadden veel plezier en ik ook.

Videoboodschap van Prof. dr. Erik Scherder:

Deel dit nieuwsbericht

Jouw Nieuws Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2024
Realisatie: BrandNewFresh.com