Bewust snacken bij Piepers en Paupers in Veenhuizen

In de voormalige strafkolonie in het Drentse Veenhuizen vind je Piepers en Paupers, een zogenoemd Frietrestaurant. Jan Willems en Alida van Dellen zijn de trotste eigenaren.

Hier geniet je van een huisgemaakt frietje met Clean Label Mayonaise, belegde broodjes en salades. Het is niet zomaar een frietje, alle ingrediënten komen uit de regio, zo komen de aardappels voor de patat uit Veenhuizen zelf.Het vlees voor de kroketten en het huisgemaakte stoofvlees komt van de Blakervelderhoeve in het nabij gelegen Langelo. ‘Daar lopen de koeien vrij rond, dat vind ik belangrijk’ licht Willems toe.

Om tot het uiteindelijke concept te komen heeft Willems minstens een half jaar met Marco Agema gestoeid, vertelt hij. Nieuwe ideeën ontstaan samen. Agema is vooruitstrevend in snackbarwereld, hij denkt ver vooruit. De strategie is dat je door het assortiment aan te passen de gast bepaalde keuzes laat maken. Als je alleen maar lokale producten aanbied, kiest de klant automatisch lokaal!

Foodprint staat voorop
‘Voorheen hadden we (Alida Dellen en Jan Willems waren eigenaar van snackbar Alida’s smulpaleis in Roden) een aantal lokale producten voor erbij, nu is alles lokaal. Het idee was een oude cafetaria te beginnen, net zoals vroeger. In jaren vijftig ontstonden de cafetaria’s, toen werd alles zelf gemaakt, met eigen producten. Dat wilden wij ook! Door de ingrediënten lokaal in te kopen is de inkoopprijs lager, de arbeidsintensiviteit ligt wel een stuk hoger’ vertelt Willems. Hij ziet Piepers en Paupers als een middenweg tussen de snackbar van vroeger en de vooruitstrevende ambities van Agema.
‘Foodprint is voor mij belangrijker dan het keurmerk biologisch. Als ik bij een boer komt waar de koeien 365 dagen op stal staan, doe ik daar geen zaken mee, ook al krijgen ze biologisch voedsel’.
En de prijs, hoe zit het daarmee? ‘Het heeft weinig invloed’ vertelt Willems. ‘Een patatje mayo kost € 3,00 mét Clean Label Mayonaise van Oliehoorn erbij. Een huisgemaakte kroket van lokaal vlees kost € 3,25.


Alida van Dellen en Jan Willems

Monumentaal complex
De molen waarin het bedrijf is gevestigd staat op het Maallust-terrein, waar vanaf eind negentiende eeuw agrarische productieverwerking plaatsvond. In de voormalige graanopslag is brouwerij Maallust gevestigd en in de oude zuivelfabriek is kaasmakerij Kaaslust te vinden. Het terrein staat op de Werelderfgoedlijst Unesco, bij uitstek een bijzondere plek. Ambacht staat bij alle drie de bedrijven centraal. Willems daagt de brouwerij en kaasmakerij uit om samen verder te denken.

Paupers
Piepers zijn aardappels. En paupers? Dit refereert aan de geschiedenis van Veenhuizen als gevangenisdorp. In de negentiende eeuw werden hier drie grote gestichten gebouwd voor bedelaars en landlopers. Daarom wordt Veenhuizen ook wel een pauperdorp genoemd. De gestichten werden later gevangenissen en vandaag de dag telt het dorp nog steeds drie strafinrichtingen waarin in totaal ruim duizend gedetineerden vastzitten. Pas sinds 1981 is het dorp vrij toegankelijk, daarvoor mochten alleen gevangenismedewerkers en hun gezinnen er wonen.

Nieuwsgierig geworden?
Breng een bezoekje aan Piepers en Paupers!
Ga naar de website www.piepersenpaupers.nl

Meer te weten komen over het maken van duurzame keuzes in uw cafetaria, frietrestaurant of snackbar?
Neem contact op met Nick Cramer via nick.cramer@hannn.eu

Deel dit nieuwsbericht

Jouw Nieuws Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2024
Realisatie: BrandNewFresh.com