Student & Leefstijl is landelijk begonnen, in Rotterdam om precies te zijn. Ondertussen heeft iedere universiteit in Nederland haar eigen Student en Leefstijlbestuur. Zo ook Groningen. Mirte de Bakker zit in het eerste jaar van haar master geneeskunde en is bestuurslid van Student en Leefstijl Groningen.
Het begon in Rotterdam uit lichte frustratie en een gemis: binnen het curriculum van de opleiding Geneeskunde was nauwelijks tot geen aandacht voor de invloed van leefstijl op de gezondheid. Om daar meer ruimte voor te creëren en om studenten de mogelijkheid te bieden zich hierin te verdiepen, werd een SELF (Students Experienced in Lifestyle and Food)-cursus ontwikkeld. Al snel werd de cursus in alle universiteitssteden aangeboden. SELF is een cursus waar in acht tot tien avonden steeds een ander thema over leefstijl wordt behandeld. De cursussen worden door alle besturen lokaal georganiseerd.
Master
Mirte heeft voor de verkorte opleiding geneeskunde gekozen. ,,Ik doe de studie in vier jaar, in plaats van in de zes jaar die ervoor staat”, vertelt ze. Na de bachelor, die drie jaar duurt, volgen studenten een master. In praktijk betekent dat heel veel coschappen lopen. ,,In het laatste jaar heb je de semi-arts stage, zes maanden coschap in één specialisme. Hier kiezen sommige mensen een richting, maar zover ben ik nog niet.”
Waarom dan toch de keuze om actief aan het bestuur van Student en Leefstijl Groningen deel te nemen? ,,Toen ik jonger was, heb ik veel en op hoog niveau gesport. Nog steeds ben ik erg sportief. Wanneer je veel sport, ben je meer dan gemiddeld bezig met voeding, slaap, rust en beweging. Daar is mijn interesse voor leefstijl ontstaan. Veel ziektes hebben tegenwoordig een component leefstijl als oorzaak. Het is vaak onderdeel van het probleem. Voor mij is het belangrijk dat dit een onderdeel van mijn opleiding en kennis is.”
Niet-medicamenteus
Diabetes type 2, longkanker, hart- en vaatziekten: het zijn allemaal voorbeelden van ziektes die veelal ontstaan door leefstijl. ,,De risicofactoren die bijvoorbeeld roken met zich mee brengen, kun je beïnvloeden door te stoppen”, zegt Mirte. ,,Tijdens de studie komen deze aandoeningen en de risicofactoren steevast terug. De oplossing die we krijgen aangereikt is in eerste instantie niet-medicamenteus: de patiënt dient zijn of haar leefstijl te veranderen. En vervolgens gaan alle lessen daarna alleen maar over medicijnen die kunnen worden voorgeschreven, inclusief bijwerkingen en risico’s. “
,,Begrijp me niet verkeerd: het is heel belangrijk dat artsen alles over alle mogelijke medicamenten weten. Medicatie is een groot onderdeel van dat waar we tijdens de studie geneeskunde naar kijken. Maar er zijn ook heel veel patiënten waarbij verandering van de leefstijl al zo’n enorme impact zou kunnen hebben.”
Foodmarketing
,,Helaas leven we in een wereld waarin het heel makkelijk is om heel ongezond te zijn. Veel mensen hebben een kantoorbaan en zitten veel op hun kont, bewegen te weinig. In de pauze loop je even de stad in en heb je trek. Je ziet van alles qua foodmarketing. Als je nou net een beetje stress hebt door werk en je slaapt wat minder uurtjes, dan krijg je nóg meer trek in vet eten. Om dat te doorbreken zou ik willen zeggen: kijk niet alleen naar artsen. Wij gaan niet alles oplossen. Een belangrijk deel heeft te maken met hoe iemand leeft. En ook bijvoorbeeld de gemeente speelt een belangrijke rol als het gaat om bijvoorbeeld het oplossen van financiële problemen. Ik snap wat financiële problemen met leefstijl te maken hebben, maar snappen alle lezers dat ook? Een arts heeft tien minuten per consult, die kan niet alles in zijn eentje. Maar: er zijn meer handvatten voorhanden dan alleen medicatie.”
Leefstijlgeneeskunde
,,We willen meer ruimte voor leefstijlgeneeskunde in de opleiding en praten veel met de RUG en het Healthy Ageing team van het UMCG over hoe dat eruit moet gaan zien” zegt Mirte. ,,Eerstejaars bachelors in Groningen daardoor krijgen vanaf dit leerjaar verschillende opdrachten over leefstijl. Welke invloed hebben de eerste duizend dagen van een pasgeborene op de ontwikkeling van je leefstijl, bijvoorbeeld.”
,,Leefstijlgeneeskunde toepassen kan denk ik alleen als je als arts voldoende basisinfo in je rugzak hebt. Die basis in je kennis is dus heel belangrijk en die wordt gelegd tijdens de studie geneeskunde.”
Fotobijschrift: Het bestuur van Student en Leefstijl Groningen, v.l.n.r. Anouk Scholte Lubberink – Merel Verweij – Nina Klaver – Femke Postma – Mirte de Bakker – Lynn Kamphof – Loes Overeem