Hans aan het woord

Bewegen helpt écht!

Hans de Vries is sportarts en hij werkt op diverse locaties bij Treant Zorggroep: Refaja, Scheper en Martini ziekenhuis, ook locatie Omnium. Hij wil graag uitleggen waarom bewegen écht helpt en motiveert iedereen om (meer) te bewegen.

Overal waar ik werk, probeer ik mensen te helpen om meer te bewegen. Dit kan zijn om pijn (een blessure) samen met de patiënt proberen op te lossen. Maar ook omdat iemand een ziekte en/of behandeling heeft (gehad) en graag weer fitter wil worden. We beginnen altijd met een goed gesprek. Wat is er gebeurd? Wat voor behandeling of ziekte is er (geweest). Ook vraag ik welke doelen iemand heeft. Wil je weer fit worden en lekker met de hond wandelen, wil je weer lange stukken kunnen fietsen met je partner of vrienden of is je doel een halve marathon hardlopen. Persoonlijk vind ik dit het mooiste onderdeel, je ziet vaak de passie én de motivatie om deze doelen te halen.

Wat eigenlijk altijd naar voren komt, is dat het heel belangrijk is om de keuze te maken. Ik wil iets doen, ik wil iets behalen. En vooral ook bouw het langzaam op, je lichaam moet wennen en zich aanpassen.
Zo hebben we ook de challenge ‘In Mei een stapje erbij’ bedoeld: doe een stapje erbij, zet letterlijk meer stappen, probeer minder te zitten en dan zal je na verloop van tijd verandering merken. Meer bewegen (en dus minder zitten) is één van de pijlers van een gezonder leven. Je lijf uitdagen en trainen, stap voor stap iets meer te doen en daardoor sterker, fitter, weerbaarder en ook gelukkiger worden.

Ik kreeg ooit de vraag: “Zeg dokter, als we dus veel bewegen hoeven we dus nooit meer ziek te zijn?

Helaas gaat dit niet helemaal op, want we kennen topsporters die op jonge leeftijd ziek worden en misschien zelfs overlijden. Of juist de 93 jarige man om de hoek die sinds zijn 12e heeft gerookt en weinig beweegt. Iedereen kan helaas iets overkomen, maar door meer te bewegen verbeteren we onze kansen en hebben we écht minder kans op een flink aantal kwalen. Bovendien kan regelmatig bewegen het herstel bevorderen, dus we kunnen niet alles voorkomen. Maar als je een ziekte krijgt, ondersteunt een goede conditie de kans op genezing en herstel aanzienlijk.

Dit is ook voor mijzelf belangrijk om in mijn achterhoofd te houden! Als vader van drie kinderen (6, 2 en een half jaar oud) schiet het bewegen of sporten er soms bij in. Te weinig uren in de dag of te veel op het programma. Maar dan draai ik het om, ga bijvoorbeeld na het eten met de kids wandelen. Of speel tikkertje of spring enthousiast mee op de trampoline. Ook al doe ik dit maar een half uurtje, ik voel me daarna beter en gelukkiger. De kinderen zijn blij dat papa mee speelt, zij vallen sneller in slaap en we hebben samen plezier gehad. Zo probeer ik voor hen in de basis ook al meer gelukkige en gezonde jaren te creëren. En ik daag jullie graag uit om hetzelfde te doen!

De challenge is nu wel nagenoeg voorbij, maar we blijven graag mooie, inspirerende verhalen delen! Wil jij ook jouw verhaal vertellen of jouw ervaring(en) naar aanleiding van #inmeieenstapjeerbij of een andere gebeurtenis? Mail naar danielle.bekkering@hannn.eu

Deel dit nieuwsbericht

Jouw Nieuws Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2024
Realisatie: BrandNewFresh.com