Gids Martin Althof is sociaal geograaf en hij werkt bij de RUG. Hij vertelt hoe stad en universiteit (vanaf het begin in 1614) nauw verbonden zijn. Deze oostelijke route is ca. 4 km.
Aanmelden
De oostelijke route wordt gelopen op woensdag 9 (10:30 – 12:30) of ga mee met de westelijke route op donderdag 10 oktober (14:30 – 16:30). Welke dag ga jij mee? Stuur een mail naar Martin via m.a.m.althof@rug.nl om je aan te melden. De start en finish is bij het Academiegebouw.
Meer weten
Rijksuniversiteit Groningen heeft ter gelegenheid van haar 410-jarig bestaan twee wandelroutes beschreven door de binnenstad van Groningen. Een oostelijke route en een westelijke route. Beiden ongeveer vier kilometer/anderhalf tot 2 uur lang, met start en finish voor het Academiegebouw.
Universiteit en stad
Lopend door de binnenstad word je bijgepraat over de rijke geschiedenis van de universiteit en de stad Groningen. Universiteit en stad zijn altijd, vanaf het begin in 1614, nauw met elkaar verbonden gebleven. Toen het Academiegebouw in 1906 afbrandde, lagen de plannen voor herbouw klaar. De Groningers waren bang dat Den Haag een universiteit zonder Academiegebouw weleens zou kunnen sluiten.
Oostelijke route
De oostelijke route voert via het Rölinggebouw en het Rode Weeshuis naar de Grote Markt. Daar stond tot 1945 het Scholtenshuis, het voormalig
woonhuis van industrieel ondernemer Willem Albert Scholten. Hier was in de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst (SD) gevestigd. Via het Martinikerkhof en de Prinsentuin loop je naar de Stadsschouwburg. Daar gebeurde op 4 november 1953 iets bijzonders. Rector Magnificus Pieter Jan van Winter beklom vanuit het publiek het podium voor een mededeling: ,,Groningen heeft een Nobelprijswinnaar!” Een staande ovatie volgde. Voor Frits Zernike, de Groninger professor die de Nobelprijs voor natuurkunde ontving. De route vervolgt langs het UMCG, dat in 1903 op deze plek zijn poorten opende. Aan de rechterzijde de nieuwbouw van het Anda Kerkhoven onderwijscentrum. Anda Kerkhoven was studente geneeskunde en verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog. Aan de Ossenmarkt staan de voormalige woonhuizen van Sibrandus Stratingh, hoogleraar en uitvinder in de 19e eeuw en van J.C. Kapteyn, vermaard sterrenkundige.
Deze activiteit is onderdeel van de Week voor Meer Gezonde Jaren
Foto: Ildigo via Pixabay