Gids Martin Althof is sociaal geograaf en hij werkt bij de RUG. Hij vertelt hoe stad en universiteit (vanaf het begin in 1614) nauw verbonden zijn. Deze westelijke route is ca. 4 km.
Aanmelden
De westelijke route wordt gelopen op donderdag 10 oktober (14:30 tot 16:30 uur) en de oostelijke route op woensdag 9 oktober (10:30 tot 12:30). Welke dag ga jij mee? Stuur een mail naar Martin via m.a.m.althof@rug.nl om je aan te melden. De start en finish is bij het Academiegebouw.
Meer weten
Rijksuniversiteit Groningen heeft ter gelegenheid van haar 410-jarig bestaan twee wandelroutes beschreven door de binnenstad van Groningen. Een oostelijke route en een westelijke route. Beiden ongeveer vier kilometer/anderhalf tot 2 uur lang, met start en finish voor het Academiegebouw.
Universiteit en stad
Lopend door de binnenstad word je bijgepraat over de rijke geschiedenis van de universiteit en de stad Groningen. Universiteit en stad zijn altijd, vanaf het begin in 1614, nauw met elkaar verbonden gebleven. Toen het Academiegebouw in 1906 afbrandde, lagen de plannen voor herbouw klaar. De Groningers waren bang dat Den Haag een universiteit zonder Academiegebouw weleens zou kunnen sluiten.
Westelijke route
De westelijke route voert door de Oude Boteringestraat naar het Guyotplein, vernoemd naar de Groninger predikant Henri Daniel Guyot, die hier in 1790 het eerste Nederlandse doveninstituut oprichtte. In het huis op nummer 3 woonde korte tijd Carl von Rabenhaupt, militair bevelhebber tijdens het beleg van Groningen, in het Rampjaar 1672. Via de Nieuwe Kerk, uit 1664, doorkruist de wandeling de Hortusbuurt, met de vele gasthuizen of ‘hofjes’. Rondom de voormalige Hortus Botanicus staan de gebouwen van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen gegroepeerd. Daaronder het Heymansgebouw, vernoemd naar Gerardus Heymans, die wordt gezien als de grondlegger van de Nederlandse psychologie.
In deze wandeling veel aandacht voor Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke student aan de Nederlandse universiteit. Dat was in 1871. Zij woonde op kamers aan de Turftorenstraat. Op de grote muurschildering tegenover het Academiegebouw staat het leven en werk van Aletta Jacobs afgebeeld. Hier eindigt de westelijke wandeling.
Deze activiteit is onderdeel van de Week voor Meer Gezonde Jaren
Foto: Ildigo via Pixabay