Zo ontspannen zie ik hem zelden

Kijk, dit bedoel ik. Die sprankeling in zijn ogen. Dat ginnegappen met die meiden. Die complete ontspanning. Zo zie ik hem niet vaak.” Alida Freerks kijkt naar haar 15-jarige zoon Mateusz. Sinds kort fanatiek FrameRunner bij Atletiek Groningen. FrameRunning is een sport voor kinderen, jongeren en volwassenen met een lichamelijke beperking. Door het loopframe met drie wielen, een zadel, een stuur en een borststeun kan er met hoge snelheden worden gelopen. En dat doet Mateusz. Met veel plezier én succes. Hij maakt fysiek en mentaal grote sprongen.

Samen over de finish
Mateusz heeft een verstandelijke en motorische beperking. Een van zijn handen werkt niet goed mee en hij heeft een verkorte achillespees. Hij zit op lange afstanden vaak in zijn rolstoel, maar dankzij FrameRunning vergaat lopen hem steeds wat beter. Hij is er sterker door geworden.  Lopen kost hem minder kracht en hij wordt minder snel moe. Mateusz deed eerder aan streetdance, judo, gymnastiek. Dan sportte hij binnen regulaire teams en kon hij het tempo niet bijbenen, vertelt Freerks. Nu sport hij met kinderen die ook een beperking hebben en loopt hij voorop. Hij is snel. De snelste zelfs. Maar dat boeit hem niet. Liefst wacht hij zijn groepsgenootjes op. Rent hij samen met ze over de finish. Dáár geniet hij van. Dat is goud waard. Meer dan de beker die hij won tijdens de clubkampioenschappen. “Ontspannen is moeilijk voor hem. Hier gaat dat vanzelf. Dat is fijn om te zien.

Heidi Wiechers en Juliette Woltjer genieten mee. Wiechers is trainerscoördinator bij Atletiek Groningen, Woltjer fysiotherapeut bij Beatrixoord in Haren. De twee herinneren zich nog goed hun eerste ontmoeting met Mateusz. Woltjer: “Hij kwam naar een clinic FrameRunning die we in 2018 organiseerden op de atletiekbaan in het Stadspark. Hij was meteen verkocht. Mateusz trainde een tijdje op een geleende FrameRunner. Omdat hij die eerste periode de enige FrameRunner was en het niet lukte om voor hem een eigen Running Frame te regelen, stopte hij.

Groen licht
Woltjer geloofde in de sport en gaf niet op. Ze benaderde Wiechers eind 2019 of er ruimte was voor FrameRunning bij Atletiek Groningen. “We maakten toen een plan, dat in 2020 in de ijskast kwam vanwege corona. In maart 2021 zochten we opnieuw contact met elkaar. Toen hoorden we dat de Atletiekunie een project was gestart dat inclusief sporten moet stimuleren. We schreven een aanvraag en kregen groen licht.

Wiechers: “In mei 2020 plaatsten we een oproep op Facebook. We zochten trainers en buddy’s. Vrijwilligers die de kinderen één op één kunnen begeleiden. Dat leidde tot veel reacties. Studenten van Alfa College en vijf medewerkers van Univé boden zich aan als vrijwilliger. In korte tijd vonden we dertien enthousiaste vrijwilligers. De studenten vonden in ons project een vervangende stage. Zij konden door corona geen reguliere stage lopen.

Opbloeien
Aan de trainingen deden gemiddeld zes kinderen mee. Zij zijn allemaal afkomstig van de Mytylschool te Haren. Een school voor leerlingen met een  meervoudige beperking of een (voornamelijk) fysieke beperking. Woltjer is daar fysiotherapeut. Ze geniet van de ontwikkeling die de kinderen op de atletiekbaan in het Stadspark doormaken. “Je ziet ze groeien en opbloeien. Ze worden sterker en hebben veel plezier samen.

Een groot deel van de kinderen wil in het najaar verder met FrameRunning. Woltjer en Wiechers doen hun best om namens Atletiek Groningen een aantal FrameRunners aan te schaffen. Ze zijn actief op zoek naar financiering.

De hoop is dat de atleten straks allemaal een eigen Framerunner hebben. Hiermee kunnen ze dan niet alleen aan trainingen maar ook aan wedstrijden of andere evenementen meedoen.  Mateusz heeft inmiddels een eigen Framerunner, dankzij een eigen bijdrage en een sponsor. Woltjer: “Mateusz is door het Framerunnen sterker geworden. Hij heeft veel meer zelfvertrouwen gekregen en heeft al drie keer zijn persoonlijk record op de 100 meter verbroken. Hoe stoer is dat?” De dames zijn apetrots op de atleten. Wiechers: “Toen ze tijdens de clubkampioenschappen langs een tribune vol applaudisserende mensen renden, spatte de trots er vanaf. Je ziet dat ze zich hier vrij voelen en dat ze genieten. Van de sport en van elkaar.


FRAMERUNNING: HOE WERKT DAT?
Bij FrameRunning wordt de fysieke druk verdeeld over het lichaam: 1/3 op de borststeun, 1/3 op het zadel en 1/3 op de voeten. De belasting op de gewrichten is minder, waardoor de atleten zich makkelijker kunnen verplaatsen en het (hard)lopen langer volhouden. Een ander voordeel van het Running Frame is dat het veel steun geeft tijdens het rennen. De sport is ideaal voor mensen met meerdere motorische beperkingen. Maar ook voor mensen met knieklachten en balansproblemen.

Deel dit nieuwsbericht

Jouw Nieuws Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2024
Realisatie: BrandNewFresh.com