YO! Ga je mee?

We zitten vaak en te veel. Vooral nu, met de toevlucht van het thuiswerken bewegen we weinig, omdat we aan huis gekluisterd zijn. Dit heeft grote directe- en indirecte gevolgen voor onze gezondheid. Dat moet anders. Voldoende beweging verhoogt namelijk de weerstand, productiviteit en creativiteit, vermindert stress en zorgt voor een betere stemming. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van nieuwe hersencellen. Je conditie verbetert en je humeur knapt er van op. Zwemmen, fietsen, wandelen of (moes)tuinieren, alles is mogelijk. Maar yoga, telt dat als beweging?

Zweverig
Yoga wordt gezien als lichte inspanning. Van oudsher is yoga een voorbereiding op meditatie, in de meeste lessen wordt daar ook ruimte voor gemaakt. Voor meditatie heb je een soepel en lening lijf nodig, anders is het moeilijk om uren zonder steun recht op te zitten. En? Is dat nu zweverig? Dat valt reuze mee. Eigenlijk is yoga juist heel aards. ‘Yoga houdt mij met beide benen op de grond’ zegt yogadocent Jan Kuiper, hij organiseert samen met zijn vrouw Yvonne twee openbare yogasessies tijdens de Week voor Meer Gezonde Jaren. Jan: ‘Als het er iets is wat je met beide benen op de grond zet… is het yoga. De grote yoga leermeesters, zijn de meest realistische mensen die ik ken. Je lichaam is geluk. Als je goed voor je lichaam zorgt, ben je gelukkig. Het kan je helpen gezond oud te worden.  Onze weg is yoga en muziek. Misschien is het voor iemand anders wandelen, kokkerellen of piano spelen’.
Hij vervolgt ‘je lichaam bevind zich altijd in het nu en alles in deze wereld heeft invloed op je. In yoga leer je je hart en hoofd te verbinden, en tegelijkertijd  je gedachtestroom tot rust brengen. Wat bijzonder is, is dat je er niet bij praat. Het IK of EGO woont in je woorden. Je ziel zit in de stilte. Praten komt van het ego’. Hij vertelt dat hij vaak een vraag stelt aan de deelnemers van zijn workshops: ‘Wat dacht je twee dagen geleden om deze tijd? Waar zijn die gedachten gebleven?’ Conclusie: gedachten komen en gaan, ze zijn niet blijvend. In yoga word je uitgenodigd op zoek te gaan naar datgene in jezelf, wat blijvend is. Alles wat je op je mat leert en beoefend, neem je mee in het dagelijks leven. Daar gaat het uiteindelijk om, niet dat ene uurtje per week stretchen op de mat.

Onderzoek
Aan de Rijksuniversiteit Groningen is onderzoek gedaan naar yoga bij depressie. Aan de bestaande behandeling voor een depressie werd een op yoga-gebaseerde training toegevoegd. Waarom werd yoga toegevoegd? En niet bijvoorbeeld wandelen, of hardlopen? Nina Vollbehr, projectcoördinator en promovendus bij Centrum Integrale Psychiatrie ligt toe. ‘In yoga zitten twee werkzame bestanddelen, ten eerste beweging, ten tweede is er het mindful element waarbij je je aandacht traint in het hier en nu. Zo biedt yoga een unieke combinatie van beweging en mindfulness’. De training is zo toegankelijk mogelijk gemaakt, zo zijn bijvoorbeeld de benamingen van de houdingen in het Sanskriet eruit gehaald.
‘Yoga kan helpen bij een sombere stemming of zelfs bij depressie, maar de resultaten uit het wetenschappelijk onderzoek zijn niet eenduidig. Theoretisch gezien zou yoga ervoor kunnen zorgen dat deelnemers minder piekeren, vriendelijker zijn voor zichzelf en er afname is van zelfkritiek, maar, dit moet nog beter onderzocht worden’ aldus Nina. Hoofdonderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, Brian Ostafin voegt toe ‘Ik heb het gevoel dat yoga veelbelovend is en verder moet worden bestudeerd met methoden die sterk genoeg zijn om een ​​redelijk vertrouwen in de resultaten te geven. Dit is een enigszins onbevredigende conclusie, aangezien mensen graag zwart-wit antwoorden hebben, maar de wetenschap laat zien dat de wereld zich hoogstwaarschijnlijk in grijstinten laat zien’.

Zin om zelf op onderzoek uit te gaan? Doe tijdens de Week voor Meer Gezonde Jaren een (gratis) yogales!

————————————————————————————————————————

Tijdens de Week voor Meer Gezonde Jaren vinden diverse gratis yoga activiteiten plaats, toegankelijk voor alle niveaus. Voor sommige lessen moet je je aanmelden.

Maandag 5 oktober om 17.30 uur | Uit je werk hatha yoga door Hilke Meerman van Yoga050
Donderdag 8 oktober 17.30 uur | Uit je werk aerial yoga door Hilke Meerman van Yoga050
Vrijdag 3 oktober 11.00 uur | Hatha yoga in de Rivierenbuurt door Hanneke Jasper
Zondag 4 oktober 11.00 uur | Hatha Yoga in het Stadspark door Yvonne de Hoop en Jan Kuiper
Zondag 11 oktober 11.00 uur | Yoga in concert in het Noorderplantsoen door Yvonne de Hoop en Jan Kuiper

Kijk voor actuele informatie en aanmelden op www.meergezondejaren.nl/activiteiten

Deel dit nieuwsbericht

Jouw Nieuws Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2024
Realisatie: BrandNewFresh.com