“We zwemmen maar door en vergeten te drijven”

Een paar huisjes en een idyllisch kerkje. Dat ‘is’ het dorpje Klein Wetsinge. Simpeler kan het niet, ingewikkelder wens ik het ook allerminst. Dit dorpje is precies zoals het moet zijn en het kerkje is het perfecte decor van les twee van het Open Air Yoga Festival. Rustgevend en droog.

Terwijl buiten de regen uit de hemel rolt, neemt yogadocente Yvonne de Hoop neemt ons mee in een yogavorm die steeds populairder wordt: Critical Alignment Yoga. Een methode die zich richt op de vrije beweging van het lichaam en een betere lichaamshouding. Daarbij wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals het rolletje, stripje en een boog. Deze helpen je om spanning op te lossen waar je niet gemakkelijk bij kunt. Je leert eerst te ontspannen, om vanuit daar weer een natuurlijke opbouw van de wervelkolom te vinden. Je lichaam wint aan kracht en bewegingsvrijheid.

We werken vandaag met een strip die in de lijn van hoofd – (bovenste deel) wervelkolom moeten leggen. Mijn lijf vindt dat niet per se prettig maar ik weet me door de weerstand heen te ademen. En jawel, langzaam wordt het verzet gestaakt. Na een tijdje merk ik hoe mijn rug, wervels zich subtiel ‘rechten’. Een gevoel dat ik niet meer gewend ben. Want ja, ik ben een van die mensen die vergroeid is met mijn bureaustoel. Maar vandaag lig ik op dit matje, in dit kerkje. En dankzij de kalmerende stem en achtergrondmuziek laat ik stukje bij beetje los.

Na de kennismaking met Critical Alignment Yoga neemt Jan Kuiper het stokje over. Hij neemt ons mee in de wereld van Yin Yoga. We oefenen met vooroverbuigingen en liggende houdingen. Poses die de ‘yin energie’ in ons losmaken. Dat is energie die ontspant en je helpt om een druk hoofd ‘leeg’ te maken. “We zwemmen de hele dag van A naar B maar we vergeten te drijven. Maar als we drijven, leren we loslaten.”

De oefeningen helpen me zeker om het ‘hier en nu’ te ervaren. Het pijnlijk ‘hier en nu’ wel te verstaan want de strekking in mijn lies is niet comfortabel. “Wat voel je?”, vraagt Jan. “Lukt het je om de weerstand te omarmen? Of is de weerstand te groot? Maak de oefening dan lichter of stop. Blijf bij jezelf. Dit is geen wedstrijd met een ander of met jezelf. Stem de oefening af op jezelf, stem jezelf niet af op de oefening.”

Ik staak de strijd en verlicht de oefening tot het toelaatbare. Zo is het meer dan goed. Je moet drijven, niet overdrijven. Het belletje gaat. De les is afgelopen. Ik kijk op de klok. Nog een half uurtje en de volgende afspraak wacht. “Dag Jan”, zeg ik tevreden. “Ik ga weer zwemmen.” Jan zwaait. “Dag Chantal. Kom je vrijdag weer drijven?”

Meer lezen?
Lees hier het verslag over dag één van het Open Air Yoga Festival.

Deel dit nieuwsbericht

Jouw Nieuws Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2024
Realisatie: BrandNewFresh.com