Voel je Goed!

Voel je Goed! zorgt voor een gezonder gevoel en gewicht bij laaggeletterde volwassenen. Het project is de combinatie van individuele eet- en beweegadviezen van een diëtist en groepslessen gezondheidsvaardigheden van een vrijwilliger, ook over gezonder eten en meer bewegen.

De diëtist geeft les in de vorm van een supermarkt rondleiding. De aanpak is gericht op laagopgeleide volwassenen die willen werken aan een gezonder gewicht en moeite hebben met taal en daardoor met het verwerken van informatie.

Het begrijpen van informatie over gezonde voeding
Voor laaggeletterden is het vaak lastig om informatie over gezonde voeding te kunnen verkrijgen en begrijpen. Laat staan dat zij deze informatie kunnen beoordelen en toepassen in hun dagelijkse leven. Zeker als je bedenkt welke rol de (verleidelijke) eetomgeving daarbij speelt. Daardoor is de kans op overgewicht en aandoeningen en ziekten die daarvan het gevolg zijn, groot. Daarbij komt dat zorgverleners vaak niet vragen of iemand moeite heeft met lezen en schrijven. En laaggeletterden schamen zich om het zelf te moeten zeggen. Daardoor heeft de begeleiding van de huisarts, diëtist, etc. niet altijd het gewenste effect. Gezondheidsklachten verergeren, met alle gevolgen van dien.

Lessen gebaseerd op de Schijf van Vijf
De lessen zijn gebaseerd op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en de Beweegrichtlijn van het Kenniscentrum Sport. Omdat Voel je goed! is gericht op gedragsverandering,  wordt ook aandacht besteed aan motivatie, doelen, sociale steun, beloning en de rol van de omgeving. Verder wordt er gekeken naar eten en bewegen met kinderen, culturele aspecten, communicatie met de diëtist en huisarts en vervolglessen in taal en/of rekenen. Zie hier meer informatie.

Resultaten 
Er is onderzoek gedaan naar de aanpak van Voel je Goed!. Hoe het helpt gezondheidsverschillente verkleinen lees je in deze onderzoeksoplegger.

RIVM promoot het programma ‘Voel je goed’
De erkenningscommissie Interventies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft Voel je goed! van Stichting Lezen en Schrijven de erkenning ‘Goed onderbouwd.’ De aanpak voldoet aan de gestelde criteria. “Er is een heel uitgebreide en zorgvuldige beschrijving van de aanpak en bijbehorende activiteiten. Dit is tot in de puntjes verzorgd en biedt nieuwe aanbieders een heel compleet maatwerkpakket.”, aldus de erkenningscommissie. Eerder al bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat Voel je goed! bewezen werkzaam is. Voel je goed! staat op de website, de interventiedatabase Gezond Leven van het RIVM en wordt extra onder de aandacht gebracht door het RIVM. Op deze manier zijn interventies die succesvol werken aan gezonde leefstijl, extra goed vindbaar voor gemeenten en organisaties.

Lees meer of neem contact op!
Voel je Goed! is onderdeel van Taal voor het Leven. Lees meer op de website van partner Stichting Lezen en Schrijven. HANNN lid Anoek Meijer van Belle Health is actief betrokken bij het project als vrijwilliger, professional vitaliteitscoach, gewichtsconsulent
en promotor/werving voor de Veenkoloniën. Voor vragen of meedoen kan je Anoek mailen via: foodiebellehealth@gmail.com

Deel dit nieuwsbericht

Jouw Nieuws Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2022
Realisatie: BrandNewFresh.com