[vc_row][vc_column][vc_column_text el_class=”inleidingNews”]In Wedde kunnen bewoners met allerlei vragen aankloppen bij de dorpsondersteuner. Wat is het geheim achter het succes van het zorgzame initiatief Wedde dat ’t lukt? Het antwoord zit hem in de unieke samenwerking tussen drie partijen: het dorp, de dokter en de dorpsondersteuner. Wedde dat ’t lukt is actief in de Groningse dorpen Wedde, Wedderveer, Veelerveen en Vriescheloo.[/vc_column_text][vc_single_image image=”63″ img_size=”full”][vc_column_text]Toen Renate Bruin op 1 maart 2015 als professionele dorpsondersteuner in Wedde aan de slag ging wist ze niet dat het zo’n succes zou worden. Onlangs is bekend geworden dat Gemeente Westerwolde het concept wil kopiëren en ook andere Groningse dorpen hebben interesse om zelf een dorpsondersteuner aan te stellen. Renate ziet dit is als erkenning van het succes. “Het is een enorm compliment voor ons project en de manier waarop we samenwerken” vertelt ze.
Renate werkt 28 uur per week als dorpsondersteuner in dienst van Stichting Wedde dat ’t lukt. Het dorpshuis van Wedde is haar kantoor. Hier vindt op maandagochtend het inloopspreekuur plaats. Er is bewust gekozen voor deze locatie, het is toegankelijk en laagdrempelig. Inwoners kunnen zonder afspraak naar binnen lopen met allerlei vragen.
Tijdens de inloop en telefonisch krijgt Renate allerlei soorten hulpvragen. In het begin kwamen deze vragen via de kerk of de WMO binnen en nu bellen de dorpsbewoners rechtstreeks naar Renate als ze een probleem hebben. “Vroeg in de ochtend werd ik gebeld door een onbekende mevrouw, haar man was twee dagen geleden overleden en ze vroeg om hulp. Toen dacht ik: dan zit je in zo’n verdrietige situatie en dan bel je de dorpsondersteuner, dát vind ik heel bijzonder.”[/vc_column_text][vc_column_text el_class=”quoteNews”]
“IK BEN ERACHTER GEKOMEN DAT MENSEN GEWOON HEEL GRAAG IETS WILLEN DOEN VOOR HUN DORPSGENOTEN.”
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”606″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”607″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Het idee voor Wedde dat ’t lukt is ontstaan omdat de huisarts de vergrijzing in het dorp zag en wilde zorgen dat mensen langer zelfstandig thuis konden blijven wonen, op een voor hun veilige en vertrouwde manier. De huisartsenpraktijk in Wedde speelt een belangrijke rol in het initiatief. Binnen de praktijk zijn de huisarts, de praktijkverpleegkundige, de sociaalpsychiatrisch verpleegkundige en de ouderen adviseur betrokken. Huisartsen hebben vandaag de dag niet alleen oog voor medische problemen. Ook relaties en sociale omstandigheden zijn van invloed op iemands gezondheidstoestand. Daarom begeleidt of verwijst hij regelmatig patiënten naar de dorpsondersteuner of andere zorgverleners.
De hulpvragen van dorpsbewoners lopen uiteen van financiën tot zorg en van psychologische hulp tot praktische klussen in en rond het huis. Renate beoordeelt of de vraag door een vrijwilliger of een professional wordt opgelost en zij maakt vervolgens de verbinding “In het begin vond ik het gênant om vrijwilligers op te bellen met een hulpvraag, inmiddels niet meer. Ik ben erachter gekomen dat mensen gewoon heel graag iets willen doen voor hun dorpsgenoten. Dat merk je ook, er kunnen dierbare vriendschappen ontstaan tussen de hulpvrager en de vrijwilliger. Hier is sprake van echt noaberschap”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Wedde dat ’t lukt is vanuit de huisartsenpraktijk opgezet met ondersteuning van de gemeente en zorgverzekeraar Menzis. Groninger Dorpen, de Groningse koepelorganisatie voor dorpen, ondersteunt Wedde dat ’t Lukt waar nodig. Het project is gestart op 1 maart 2015. Per jaar stijgt het aantal hulpvragen.[/vc_column_text][vc_column_text]Initiatieven zoals de dorpsondersteuner kunnen enorm helpen om op een verantwoorde manier langer thuis te kunnen blijven wonen. In de regiegroep Personalized and Customized Health (ondersteund door HANNN) werken zorgaanbieders, verzekeraars, bedrijven, onderwijs en maatschappelijke organisaties samen om dit soort concepten te versterken en op te schalen. Zodat uiteindelijk iedere Groninger zo lang mogelijk in de omgeving van zijn of haar keuze kan blijven, ook als er hulp of zorg nodig is.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]