Tiny Forests

Tiny Forests: Mini bosjes ter grootte van een tennisveld Breng de jungle naar jouw dorp, wijk of bedrijventerrein.

Kleine bosjes ter grootte van een tennisveld, dat zijn Tiny Forests.
Deze dichtbegroeide, inheemse bosjes doen aan als een mini jungle. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.
Om de bosjes aan te leggen wordt gebruik gemaakt van een speciale plantmethode waarbij de grond wordt losgemaakt. Omdat de wijze van grondbewerking en beplanten uniek is, zit er zelfs patent op deze aanpak.

“Wij mensen zijn los komen te staan van de natuur, terwijl we er onderdeel van zijn”

Tiny Forest
‘Groen is goed voor de geest’ beaamt Mark Tuit, directeur van IVN Noord.
‘In tijden van stress zoek je de natuur op. Het werkt als een vluchtheuvel voor je geest. Wij mensen zijn steeds meer los gaan staan van de natuur, terwijl wij er onderdeel van zijn’ vervolgt hij. Een Tiny Forest voor de deur prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft mensen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren. De Tiny Forests zijn aan een school gekoppeld en hebben een natuurlokaal waar de leerlingen van basisscholen van alles leren over de natuur.

“Bomen zijn de longen van de aarde”

En in de bigger picture: ‘Bomen zijn de longen van de aarde’. De bosjes zijn belangrijker dan ooit met de huidige klimaatverandering, ze zorgen voor koeling en dat is cruciaal’ voegt hij toe. Ook vergroot de aanleg van Tiny Forests de waterbergingscapaciteit en verbetert het de luchtkwaliteit. Daarnaast stimuleert het de biodiversiteit: het bos van 200 m2 bestaat uit veel verschillende soorten bomen. Deze bomen trekken weer insecten en vogels aan.

Als paddenstoelen uit de grond 
Daan Bleichrodt van IVN Natuureducatie zag in 2014 een TED-talk van de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma, die een bosbouwmethode had ontwikkeld, speciaal gericht op het ontwikkelen van kleine stadsbossen. In 2015 lukte het Daan het eerste bosje aan te leggen, in Zaanstad. Door de bijdrage van de Postcodeloterij in 2018 kregen de bosjes een vliegwiel. Op dit moment zijn in Nederland 127 bosjes. De verwachting is dat dit er volgend jaar 200 zijn.
Naast het koppelen van een Tiny Forest aan een school, vergroenen ze ook nieuwbouwwijken, bedrijventerreinen en zorginstellingen. Bij het aanleggen van de bosjes wordt nauw samenwerkt met de VHG (Vereniging van Hoveniers) en, afhankelijk van de locatie, met gemeentes, provincies, woningbouwcoöperaties, projectontwikkelaars en bedrijven.

Meer Gezonde Jaren
Met kantoren in Groningen, Leeuwarden, Assen en Orvelte is IVN goed vertegenwoordigd in Noord-Nederland. IVN werkt aan een (be)leefwereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. Met een Tiny Forest in de buurt verklein je de kloof tussen mens en natuur en het brengt ook buurtbewoners dichter bij elkaar. Kortom: het faciliteert een gezonde leefomgeving op praktische wijze en dat draagt bij aan Healthy Ageing: Meer Gezonde Jaren.

Mark vertelt over het groener maken van schoolpleinen. ‘Als een schoolplein groen is, zie je het gedrag van kinderen veranderen, ze bewegen meer. Door één interventie. Een klassiek plein heeft tegels en een voetbalveldje. Met een moestuin en vlindertuintje, wordt het plein interessanter voor een grotere groep leerlingen. Met gras, bloemen en heuvels creëer je een plek waar kinderen even kunnen zitten. Daar gaan bepaalde kinderen naar toe die anders geen plek hadden op het schoolplein. ‘De vraag dichtbij houden’ is belangrijk besluit hij. ‘Wat doe je zélf?’

Bezoek een Tiny Forest in jouw buurt of wijk!
Een Tiny Forest bezoeken in jouw buurt?
Bekijk waar de minibossen liggen op deze kaart.

“Dream big, plant tiny”

Interesse in het initiëren van Tiny Forest?
Kijk dan op de speciale pagina voor initiatiefnemerpartnergemeentebasisschooltuineigenaar of bedrijf. En kom te weten hoe je zo snel mogelijk aan de slag kunt! 

Deel dit nieuwsbericht

Jouw Nieuws Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2024
Realisatie: BrandNewFresh.com