Superbonen!

Veldbonen zijn geweldig. Ze zijn goed voor de bodem, voor de bijen en ze zijn makkelijk te telen. Bovendien bevatten veldbonen veel eiwitten en vezels wat goed is voor de gezondheid. Maar ja, nu moeten er alleen nog smakelijke veldboon-recepten komen. Studenten Ana Wenzler en Rianne Hoekstra gingen die uitdaging aan!

Veldbonen kunnen in Noord-Nederland verbouwd worden, maar eigenlijk hebben we er nooit echt een toepassing voor bedacht. Ana en Rianne studeren aan Hogeschool Van Hall Larenstein en houden zich bezig met voedingsmiddelen. Zij zijn in opdracht van HANNN aan de slag gegaan met deze veldbonen, en hebben verschillende producten gemaakt.

Er is veldbonenmeel verwerkt in cakes, ontbijtkoeken, zoutjes en borrelnootjes om het vezel en eiwitgehalte hoger te maken. Ook hebben de veldbonen een gedeelte van het vlees vervangen in vleesproducten zoals hamburgers en saucijzenbroodjes. Hierdoor hebben deze producten meer eiwitten, een lager vetgehalte en zijn ze veel duurzamer.

De studenten gingen ook op zoek naar testpanels. Zo werden de veldboon-producten al getest in de gezonde huiskamer in Heerenveen tijdens de Healthy Ageing Tour. En op 8 mei was er een proefmiddag in het Netwerkcentrum De Klomp in Leeuwarden. Tijdens deze middag zijn alle producten geproefd door veel mensen en ze vielen goed in de smaak.

Hopelijk draagt het onderzoek van Rianne en Ana bij aan een bredere toepassing van veldbonen in onze regio. Met alle voordelen van dien.

Deel dit nieuwsbericht

Jouw Nieuws Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2024
Realisatie: BrandNewFresh.com