Samen Groeien: Een terugblik op de Bloeizone Fryslân Estafette

In de afgelopen maanden vond de Bloeizone Fryslân Estafette plaats! Deze estafette had als doel het bevorderen van leefbaarheid en gezondheid in verschillende Friese dorpen die een Bloeizone zijn. Binnen de Estafette werden met 10 Bloeizones verspreid over de provincie Fryslân activiteiten georganiseerd die een bijdrage leverden aan het betrekken van inwoners bij de activiteiten van de Bloeizones.  Dit werd allemaal mede mogelijk gemaakt door stichting De Friesland.

Maar wat is nu precies ook alweer een Bloeizone? Een Bloeizone is een gebied waarbinnen de focus wordt gelegd op het tot “bloei” brengen van de gemeenschap en het stimuleren van positieve veranderingen. Het is een concept dat gericht is op het versterken van de lokale leefomgeving, het bevorderen van gezondheid en welzijn, en het vergroten van de betrokkenheid en samenwerking tussen de inwoners.

De basis van iedere Bloeizone is een actieve groep inwoners die zelf aan de slag willen met de leefbaarheid in het dorp. Hoe groter het draagvlak, hoe groter de kans dat een mooie set aan gezonde activiteiten tot stand komt. Om dit draagvlak te helpen versterken is op 20 maart de bloeizone estafette gestart! Gedurende de 10 weken van de Bloeizone Estafettes werden in elke Bloeizone inspirerende en actieve activiteiten georganiseerd om de inwoners bij elkaar te brengen en te motiveren om positieve veranderingen te bewerkstelligen.

Elke bloeizone had zijn eigen specifieke focus en organiseerde activiteiten die hierop aansloten. Hieronder geven we per bloeizone een korte terugblik op deze inspirerende dagen.

1. Bloeizone Wergea| zaterdag 25 maart én vrijdag 12 mei | Inspiratiesessies

Op 25 maart vond de eerste activiteit van de Bloeizone Fryslân Estafette plaats. In Wergea organiseerden ze een inspirerende werkochtend met het thema Zero Waste. Er werden gerecyclede kledingstukken gemaakt en ook schoonmaakmiddelen!  En op 12 mei genoten de inwoners van een avondwandeling langs verschillende initiatieven op het gebied van gezondheid en Bloeizones. De wandeling eindigde in de boomgaard met een gezond drankje.

 

2. Bloeizone Aldeboarn| woensdag 12 april | Inspirerende startbijeenkomst buurtwinkel met sociale componenten

In Aldeboarn vond een bruisende startbijeenkomst plaats in Activiteitenlokaal de Fermanje. De werkgroep “Werk aan de Winkel” presenteerde enthousiast hun plannen voor een buurtwinkel/pop-up voorziening. De zomer belooft spannend te worden met deze bijzondere buurtwinkel, waar gemeenschap en gezelligheid samenkomen!

 

3. Bloeizone De Wilgen | zaterdag 15 april | Lentefeest

Op 15 april opende Bloeizone PB de Wilgen e.o. het nieuwe seizoen met een feest voor de inwoners. Ondanks de koude wind genoten mensen van heerlijke pompoensoep en lokaal brood. De beweeggroep kondigde nieuwe activiteiten en er werd gejeu-de-bould. Daarna ging iedereen naar de dorpstuin om zaailingen in de grond te zetten. Een prachtige dag!

 

4. Bloeizone Wolwêze Sint Nyk | zaterdag 22 april | Fit-testen dag

Op 22 april namen meer dan 50 inwoners deel aan de fit-test. Er werden metingen uitgevoerd zoals bloeddruk, glucose, gewicht, BMI en knijpkracht. Deelnemers werden ook getest op oog-hand coördinatie, balans en conditie. De sfeer was ontspannen en gezellig. Na afloop kregen deelnemers persoonlijk advies en waardevolle inzichten voor hun gezondheid.

 

5. Bloeizone 058 Samen Sterk | vrijdag 12 mei | Sportieve gezondheidsfair “ff buurten”

Op 12 mei was de bruisende “ff buurten” gezondheidsfair, georganiseerd door stichting 058Samensterk. Met diverse workshops werd er volop gedanst en gepumpt onder de zon.  Ook waren ook marktkraampjes met heerlijke hapjes en drankjes van deelnemers van de stichting. Een dag vol energie en verbinding!

 

6. Bloeizone de4doarpen: Itens, Lytsewjirrum, Hinaard en Rien | woensdag 17 mei | Gezonde kookworkshop

Op 17 mei vond in bloeizone de4doarpen een smakelijke en gezonde kookworkshop plaats. Onder leiding van Heer van Zuijlen genoten de deelnemers van heerlijk eten met lokale, gezonde en biologische producten. De avond was een groot succes, gevuld met een geweldige sfeer en leerzame momenten in de keuken.

 

7. Bloeizone Enerzjyk Eastermar | maandag 22 mei | Gezonde middag

22 mei was de Estafettedag Enerzjyk Eastermar. De ochtend begon met de ‘Daily Mile’ op basisschool de Twirre. Daarna kwam de Gezonde Huiskamer bij t Mienskipshûs de Kjellingen, waar leefstijlchecks werden gedaan. Kearn organiseerde de groene verrassingsactiviteit ‘oma túntsje’ voor kinderen en was er een kledingverkoop. Gedurende de dag was het terras en de huiskamer van it Mienskipshûs geopend.

 

8. Bloeizone Grou 2030 | donderdag 25 mei | Inspiratiesessie gezonde voeding & Positieve Gezondheid

Van 23 t/m 25 mei bezocht de Bloeizone Fryslân Estafette De Boldert en Sporthal de Twine tijdens de bruisende “Wike fan de Sûnens”. Het programma draaide om gezamenlijke activiteiten en gezondheid & welzijn voor alle leeftijden. Met een gevarieerd programma was het een bijzondere week vol activiteiten waar iedereen welkom was in bloeizone Grou2030.

 

9. Bloeizone Appelscha | zaterdag 27 mei | Open dag moestuin en markt

Op deze zonnige dag was er een Voorjaarsmarkt en de opening van de moestuin in Bloeizone Appelscha. Met een grote opkomst van buurtbewoners en veel positieve reacties op de moestuin. Ook de zonnebloemwedstrijd en proeverij bij de lokale boerderijwinkel waren een succes.

 

10. Bloeizone Heeg | zaterdag 3 juni | Voorjaarsfair dorpstuin

In Heeg vond de afsluiting van de Bloeizone Fryslân Estafette plaats met de Voorjaarsfair en de opening van het tuinseizoen. Er werd hard gewerkt in de dorpsmoestuin en genoten van lokale lekkernijen. Het was een geweldige afsluiter van deze serie activiteiten!

 

Foto’s gemaakt door Marc Henri Queré en Cas Kaper.

Ook een Bloeizone worden? Ga naar bloeizone.frl  voor meer informatie.

Mede mogelijk gemaakt door:

Mede mogelijk gemaakt door:

Deel dit nieuwsbericht

Jouw Nieuws Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2024
Realisatie: BrandNewFresh.com