Kunstmatige riffen in de Waddenzee

“Het is fascinerend hoeveel leven er op de kunstmatige riffen ontstaat”
Bezoek de riffen bij de Lauwersmeerdijk en bekijk de levendige getijdepoelen!

De kunstmatige riffen bij de Lauwersmeerdijk die twee jaar geleden voor de dijk bij Lauwersoog werden geplaatst, zitten vol leven. Onderzoeker Jorien Rippen (Rijksuniversiteit Groningen) vertelt op 7 oktober waarom dit zo belangrijk is voor de Waddenzee en neemt je mee naar artificiële getijdenpoelen. We interviewden haar over deze aankomende excursie.

Wat zijn kunstmatige riffen?
Dat zijn riffen van beton of steen die vlakbij de dijk in het water zijn gezet. De riffen hebben verschillende vormen en staan op verschillende dieptes. We onderzoeken of ze  kunnen helpen bij een meer natuurlijke overgang van de harde dijk naar het zachte wad. Door het aanbieden van schuilplekken voor vissen en een harde ondergrond voor o.a. schelpdieren om zich op te vestigen, proberen we de onderwaternatuur een handje te helpen en de biodiversiteit te vergroten.

Je hebt onlangs de kunstriffen boven water gehaald. Kan je vertellen wat je hebt gezien?
We zien dat de riffen bedekt zijn met veel leven, ze zijn dus in overgang van kustrif naar natuurlijk rif! De oesters die op de riffen groeien vormen de basis van het natuurlijke rif. Vorig jaar vonden we kleine exemplaren, nu waren ze al mooi gegroeid. We vonden dit jaar voor het eerst zeenaaktslakken, die hadden we vorig jaar nog niet gespot op de riffen. Mooi om meer biodiversiteit te zien.

Hoe is het voor jou om te zien dat er zoveel leven is op deze plekken?
Fascinerend! Op deze manier kunnen we echt het functioneren van de riffen onderzoeken.

Tijdens de excursie brengen mensen een bezoek aan de getijdepoelen. Wat zijn dit?
Getijdenpoelen komen normaal voor bij rotskusten. Hier hebben we ze geplaatst tussen de rotsblokken op de dijk om ook de overgang van dijk naar wad aantrekkelijker te maken voor het leven in de zee. Getijdenpoelen hebben permanent water in zich (bij hoog- en laagtij), wat een goede schuilplek biedt voor allerlei leven. Als het goed is gaan we verschillende algen en dieren ontmoeten die de poelen gebruiken als plekje om in te leven.

Ga je mee?
Klik hier voor meer informatie en aanmelden!

Deel dit nieuwsbericht

Jouw Nieuws Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2024
Realisatie: BrandNewFresh.com