“Ik durfde eigenlijk niet zo goed maar deed het toch”

Bramen of besjes plukken in het park. Een kopje koffie drinken in de herfstzon. Op je buik door de modder glijden. We bewegen dagelijks. Tegelijk is het goed om daar eens bij stil te staan. In deze fotoserie vertellen we het verhaal van vier noorderlingen. Ze praten over plekjes, ideeën en dingen die hen bewegen. Kees van de Veen bracht deze kanjers in beeld.

In het Westerkwartier ligt een bijzonder pad: ’t Blôde Fuottenpaad, oftewel het Blotevoetenpad Opende. De naam zegt genoeg: schoenen en sokken uit, en lopen maar!
Gosse Wiltenburg (7) deed het gewoon. ‘Er zijn allemaal riviertjes en er leven diertjes, zoals kikkers. Je ziet ze niet maar hoort ze wel kwaken. Ik probeerde over modderpoeltjes te springen en soms deed ik een bommetje, het was heel koud. Ik durfde eigenlijk niet zo goed maar deed het toch.’
Hij vindt op blote voeten lopen anders dan met schoenen aan. ‘Ik voel beter hoe koud het is en als ik op een steen sta. Ik kijk meer naar de grond en naar de bomen om me heen. Ik zie blubber, steentjes en overal modder. Gelukkig kwam het niet in mijn mond. Ik vind het niet erg om vies te worden, je spoelt je toch weer af. In mijn sportschoenen zitten allemaal kleine gaatjes, daar krijg ik snel natte voeten in, eigenlijk kan je net zo goed op blote voeten lopen’ besluit hij. Zijn moeder kijkt de avonturier aan. ‘Wij mopperen altijd als hij met die schoenen door de plassen sjouwt,’ zegt ze. Misschien dat de blôde fuotten inderdaad de oplossing zijn.


Zelf het blotevoetenpad lopen? Hier vind je de praktische informatie

  • Het Blotevoetenpad is het hele jaar vrij toegankelijk en open tussen zonsopgang en zonsondergang
  • Het blotevoetenpad heeft 2 startpunten: P-plaats (P1) Theetuin Blotevoetenhof, Peebos 1a, 9865 TG in Opende en P-plaats (P2, geschikt voor bussen) Kaleweg, 9865 TC in Opende, en
  • Startpunt Theetuin Blotevoetenhof is geopend tot 17 uur
  • Aan het eind van de route kun je je voeten afspoelen, neem een handdoek mee
  • Het lopen van de route is voor eigen risico
  • Honden niet toegestaan
  • Meer info vind je op de website van Staatsbosbeheer
  • Vragen over het Blotevoetenpad? Neem telefonisch contact op via 06-22463225

Deel dit nieuwsbericht

Jouw Nieuws Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2024
Realisatie: BrandNewFresh.com