De Epke Zonderland van de yoga

‘Soms heb je mensen tegen wie je zegt: ontspan je buik eens. En die hebben echt zoiets van: buik? Buik? Waar zit die?’ Yvonne de Hoop werpt een relativerende blik over tafel in de achtertuin van haar huis in Saaxumhuizen. Natuurlijk, wat ze zegt is een overdrijving. Maar dat het veel mensen ontbreekt aan lichaamsbewustzijn, ervaart ze dagelijks.

Bodybuilden, jazz en yoga
De Hoop, ooit fervent bodybuilder, geeft al jaren allerhande yogalessen en -retraites. Met haar partner Jan Kuiper, fervent jazzgitarist, organiseert ze bovendien tientallen keren per jaar Yoga in Concert, een theatervoorstelling waarin yoga en muziek worden gecombineerd.

Ook Kuiper is sinds ruim twintig jaar verslingerd aan yoga en mediteren. Al duurde het even voordat de schoonheid van de van oorsprong Oosterse levensfilosofie zich aan hem openbaarde. ‘Ik dacht dat als je je rechterbeen in je linkeroor kon stoppen, dat het dan goed was.’

Westerse attitude
Urenlang kon Kuiper op zijn hoofd staan. Tot het moment dat tot diep in dat brein doordrong dat yoga een andere bedoeling heeft – als het al een bedoeling heeft. Kuiper: ‘Dat is een hele Westerse gedachte en attitude. Alles moet een doel hebben, waarmee yoga een prestatie wordt.’ Licht meewarige glimlach. ‘Dan zie je op de sociale media weer iemand in een fotogenieke houding op een strand zijn bij zonsondergang.’

Niet voor niks noemt hij Instagram ‘een soort yoga-porno’. Maar, benadrukt Kuiper, yoga heeft helemaal niks te maken met ingewikkelde poses op hagelwitte stranden of eindeloos op je hoofd kunnen staan. Dat doet hij dus ook niet meer.

De zin van yoga
Wat yoga voor hem dan wel betekent? Poeh. Hoe meer woorden Kuiper eraan vuil maakt, hoe verder hij weg lijkt te raken van het antwoord. Of een antwoord. Hij is even stil. Dan: ‘Het is een manier dichterbij jezelf te komen, om je bewuster te worden van waar je blij van wordt en waar niet. Om niet meer na te denken over óf het leven zin heeft, maar te voelen dát het zin heeft.’

Hij lacht. ‘Klinkt het te vaag?’ Wacht, een vraag dan. ‘Als je alles wat in je verandert weghaalt, wat blijft er dan van je over? Daar gaat yoga over.’

Noem het de kern, noem het een dieper zelfbewustzijn, noem het hoe je wilt. Waar het Kuiper en De Hoop om gaat, is het op een aandachtsvolle, gewisse manier ervaren van de wereld.

Signalen respecteren
De Hoop: ‘Wij leven in een maatschappij waarin we iemand leuk vinden en klikken op een hartje.’ Armoe, vindt ze. Tegelijk is ze mild. Als ex-bodybuilder weet ze hoe het is om je staande te houden in een wereld van prestatiedrang en –druk, van competitie en vergelijken. ‘Lang zat ik fysiek op slot. Ik merkte dat ik in een bepaald spoor liep; ook in de liefde liep alles uit op een ramp.’

Via-via belandde De Hoop in een yogales, die haar confronteerde met hoezeer ze vastzat in haar lichaam. Nu helpt ze anderen, als specialist in de zogeheten critical alignment yoga, om zich weer vrij te bewegen in hun lichaam. Om signalen in hun lichaam te respecteren en waarderen.

De Epke van de yoga
Om je van spanningen in het lichaam te ontdoen, moet je ze eerste opzoeken, stelt De Hoop. ‘Als mensen fysieke houdingen aannemen die spanningen in je lijf voelbaar maken, raakt dat ook aan emoties. Die zijn nou eenmaal opgeslagen in je lijf. Alleen zijn we gewend om signalen van ons lichaam te negeren of er doorheen te bewegen. Je voelt het niet als je gespannen op de fiets zit. Je moet je er eerst bewust van worden om je ervan te kunnen ontdoen.’

Kuiper omschrijft zichzelf speels als de Epke Zonderland van de yoga, zo veel stijlen als hij beheerst. Wanneer hij lesgeeft, stemt hij af op maat. ‘Als iemand het vooral fijn vindt om rustig op een yogamat te liggen, ga ik hem niet dwingen om tien zonnegroeten achter elkaar te doen’, zegt hij.

Zen op de dijk
Laat dat rustig liggen nou net de favoriete yoga-oefening van de verslaggever zijn. Tijd om de theorie in de praktijk de brengen. Een aangezien Saaxumhuizen tegen de waddendijk van Noord-Groningen aangeplakt ligt, is de bestemming gauw gekozen. ‘De meest rustgevende plek ter wereld’, verzekert Kuiper.

Daar, horizontaal op en matje uit de wind en in het gras, volgt een korte meditatieoefening waarbij de focus ligt op de ademhaling, waarbij Kuiper instrueert die te synchroniseren met de golven van een denkbeeldige lievelingsplek aan zee. En dat enkele minutenlang.

Vlak voor het einde van de meditatie wordt het kalmerende zee-moment verstoord door stemgeluiden. Ze komen vanachter de dijk, waar het kwelderlandschap ligt te blinken in de namiddagzon. Langzaam komt de ene na de ander wadloper met besmeurde knieën over de dijk gesjokt, om in het voorbijgaan jolig de openlucht-yogales te aanschouwen.

‘Ah, weer helemaal zen?’, luidt het eenstemmig.
Inderdaad.
Weer helemaal zen.


Tijdens de Healthy Ageing Week vindt het Open Air Yoga Festival plaats. Dit is gratis en je hoeft je niet aan te melden.
Maandag 7 oktober, 13.00-14.30 uur een stiltewandeling en Zen Meditatie. Alle info lees je hier
Woensdag 9 oktober 13.00-14.30 uur Yin Yoga in Sauwerd. Alle info lees je hier
Vrijdag 11 oktober 13.00-14.30 uur Yoga op de Dijk in Westernieland. Alle info lees je hier
Zaterdag 12 oktober 2019 uur Yoga in Concert in het Noorderplantsoen. Alle info lees je hier

Deel dit nieuwsbericht

Jouw Nieuws Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2024
Realisatie: BrandNewFresh.com