De Verbinders

Voor je familie wil je het beste, voor je gasten ook”, vertelt Azar Mammadov. Terwijl hij met liefde en aandacht het deeg in zijn handen kneedt. Azar verliet Azerbeidzjan in 2011. Hij weet hoe moeilijk het is om te wortelen in een land waarvan je de taal en cultuur niet kent. In de wijk De Hoogte worstelen veel mensen daarmee. Met Stichting De Verbinders helpt hij hen om zichzelf te kunnen redden. Dat doet hij met de Syrische Yamen Erksousi, die sinds 2015 in Nederland woont. De twee vertellen erover in de gezellige keuken van hun buurtrestaurant: het culinaire project van de stichting.

We begeleiden hier mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt of statushouder zijn. Ze komen uit bijvoorbeeld Syrië, Jemen, Italië, Oekraïne, Rusland, Azerbeidzjan, Turkije, Nederland. Iedereen heeft een taak. Van het voorbereiden en koken van een maaltijd, tot het ontvangen en bedienen van gasten. Kadiha Al Bakadila is een van de deelnemers. ,,Een heel goede kok”, verzekert Yamen.

In de keuken komen talenten tot bloei. “Voor statushouders is de Nederlandse taal een grote barrière. Hier oefenen ze samen. Durven ze fouten te maken. Ze krijgen zelfvertrouwen. Het geeft me plezier om mensen te zien groeien.

Vandaag maken de mannen groenteschotel, taboulehsalade en hun speciale ciabattabrood met kurkuma. “We maken gerechten van over de hele wereld, met onze eigen touch. We maken bijvoorbeeld wel eens hutspot. Maar de Nederlandse keuken gebruikt weinig kruiden. Daar werken wij juist veel mee. Onze hutspot wordt daarom gemaakt met zoete aardappel, lente-ui, kurkuma, koriander, curry en gember.

Ook op het bord brengen Yamen en Azar culturen samen. Dat doen ze met veel plezier. “Eten verbindt. Aan tafel ontstaan de mooiste gesprekken. Delen we comfortabeler ons verhaal. Ontstaat één grote familie.

Meer weten? Kijk dan hier.

Foto: Kees van de Veen | Tekst: Chantal Bakker

Deel dit nieuwsbericht

Jouw Nieuws Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2024
Realisatie: BrandNewFresh.com