De mannelijke overgang: Ben jij al op de hoogte?

Dat vrouwen in de overgang komen, dat wisten we natuurlijk al lang. Maar wist je dat ook mannen in de overgang terecht kunnen komen? Dit is iets wat nog niet veel mensen weten. Deze mannelijk overgang wordt ook wel de penopauze genoemd en kan voorkomen bij mannen vanaf de leeftijd van 40 jaar. Mannen krijgen hierbij last van overgangsverschijnselen die vergelijkbaar zijn met die van de menopauze. Maar wat is de oorzaak van deze overgang? En kun je er wat tegen doen?

De oorzaak van de penopauze
Je bent een fitte man. Je leeft relatief gezond, je sport zo nu en dan en je houdt van gezelligheid. Maar langzamerhand merk je dat je fitheid verminderd. Je voelt je futloos, je hebt minder energie en merkt dat je (ondanks de dagelijkse beweging) een buikje krijgt.

Je snapt er niks van! Waarom voel ik me zo? Heb ik last van de mannelijk overgang? Nee toch?

We draaien er maar niet om heen, de kans dat je last krijgt van de mannelijke overgang is aanwezig. Gemiddeld 12% van de mannen krijgt namelijk last van de klachten uit de penopauze. Maar wat is de oorzaak vraag je je af? Deze ligt bij een testosterontekort op latere leeftijd.

Tussen de leeftijd van 25-30 jaar neemt de dagelijkse productie van testosteron geleidelijk af. Hier merk je op dat moment nog niks van, maar vanaf je veertigste is de dagelijkse productie zodanig afgenomen dat je last kunt krijgen van eerder genoemde symptomen. Hoe erg de symptomen zijn verschilt per persoon. Sommige mannen voelen zich alleen wat minder fit, maar andere zijn niet meer van de bank af te slaan. Om van het lagere libido nog maar te zwijgen.

Maar wat doe je als je dagelijks last hebt van deze klachten?

Moet ik me zorgen maken?
Je zorgen maken om de penopauze hoeft gelukkig niet. De klachten zijn over het algemeen niet extreem, maar voor sommige mannen kan het wel een vervelende periode zijn.

Gelukkig zijn er daarom oplossingen om de symptomen uit de penopauze tegen te gaan. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts. Mochten de klachten je levenskwaliteit dusdanig beïnvloeden, dan kan het testosterongehalte met behulp van je huisarts gecontroleerd verhoogt worden zodat deze weer op een normaal pijl is. Geen zorgen, je wordt hierdoor niet direct een ‘testosteron bink’. Maar je weer de oude voelen, daar kan het wel bij helpen.

Ben je zelf boven de leeftijd van 40 jaar? Voer dan eens de online testosterontekort test uit. Hiermee test je binnen vijf minuten of je last hebt van een testosterontekort door de penopauze.

Deel dit nieuwsbericht

Jouw Nieuws Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2024
Realisatie: BrandNewFresh.com