De eerste oogst is een feit!

De Groente- en Fruitbrigade Oud-Oost (G&F-brigade) kan met trots vertellen dat de eerst oogst van Stadstuin Techum een feit is. De G&F-brigade is gestart met de groente- en fruitservice tijdens COVID-19. De tasjes werden voornamelijk gevuld door de bijdrage van lokale supermarkten in Leeuwarden. Ondertussen werd er bij Stadstuin Techum een stuk extra land omgeploegd en werd er hard gewerkt om de tuin gereed te maken. Inmiddels komt hetgeen wat gezaaid is langzaam maar zeker omhoog. Eind juni was het zover en zijn de eerste courgettes uit de tuin geoogst.

De tuin en de oogst zijn afhankelijk van het weer en de grond en daarom is het iedere week weer een verassing welke groentes en fruit er zullen zijn, en óf er überhaupt iets is. Iedere dinsdag is er contact met Raoul van de stadstuin om te overleggen wat er opgehaald kan worden. Een buurtbewoner die zelf een tas ontvangt, haalt de kratten met groente en fruit op donderdagochtend op en brengt dit naar het Netwerkcentrum Oud Oost (de Klomp). Hier helpen vrijwilligers uit de buurt met het verdelen en vullen van de tasjes en daarna staan ze klaar om opgehaald te worden. De tasjes worden op de fiets vervoerd en bij de mensen thuisgebracht.

Steeds meer buurtbewoners raken betrokken bij het initiatief. Een van de ontvangers helpt nu met het rondbrengen van tasjes. Zij meldde zich toen ze las dat er een vrijwilliger tekort was voor het bezorgen. Iedere donderdag fietst zij naar het Netwerkcentrum (de Klomp). Dan is er even tijd om een praatje te maken en vervolgens levert ze de tassen af in de buurt. Ze is erg blij met de service die wordt aangeboden en kijkt iedere week uit naar wat er in de tas zit. Ze heeft niet zoveel geld te besteden en kiest normaal gesproken daarom voor de standaard (goedkopere) boodschappen. Door de G&F-brigade heeft zij nieuwe en onbekende groentes kunnen proberen. Daarnaast geeft het helpen met het rondbrengen van de tasjes haar een goed gevoel. Ze vindt het fijn om iets terug te kunnen doen en om nieuwe mensen uit de buurt te leren kennen. Ze ervaart dat ze in contact komt met mensen, waar je normaal gesproken misschien niet zo snel een praatje mee zou maken. Het tasje brengt mensen op een laagdrempelige manier dichterbij elkaar.

Inmiddels staat er ook een kaartenrek in het Netwerkcentrum Oud Oost (de Klomp), waar steeds meer recepten van de G&F-brigade komen te hangen. Zo kan iedereen uit de wijk profiteren van de lekkere gerechten. De recepten die worden bedacht zijn op basis van groente en fruit uit de tuin, makkelijk te bereiden, in duidelijk stapjes, met zo weinig mogelijk extra (dure) ingrediënten, niet te veel keukengerei én ook nog eens gezond!

De G&F-brigade is altijd op zoek naar mensen, partijen of organisaties die ondersteuning kunnen bieden, op welke manier dan ook. Het blijft altijd spannend of er een goede of slechte oogst zal zijn en of er voldoende is om de tasjes te vullen. Daarnaast zal er in de winterperiode ook minder aanbod zijn. De G&F-brigade staat altijd open voor ideeën en leuke samenwerkingen!

Voor meer informatie en vragen of als je een bijdrage wilt leveren aan de groente- en fruitbrigade, kan contact worden opgenomen met:
– Nick Cramer: nick.cramer@hannn.eu

Deel dit nieuwsbericht

Jouw Nieuws Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2024
Realisatie: BrandNewFresh.com