Dammen als inspiratie voor beter werken

Spelletjes doen op het werk
Een potje dammen op de werkvloer? Is dat niet gewoon je tijd verdoen? Ik denk dat de meeste bedrijven en organisaties inmiddels wel van die zienswijze wel genezen zijn, met de introductie van tafelvoetbal, pingpong of air hockey in ontspanningsruimtes op kantoor. Een dambord zou daarop een mooie aanvulling zijn en dan niet alleen ter ontspanning: dammen kan ook als voorbeeld dienen in werk, vooral dáár waar strategisch denken vereist is.
Ik kan namelijk zo een aantal dingen noemen waar dammers én bestuurders/ondernemers/professionals in uitblinken! In de eerste plaats vanuit mijn ervaring als topdammer, maar inmiddels zie ik in mijn jonge loopbaan als trainee bij het Centrum voor IT van de RUG ook al parallellen op de werkvloer.

Risico’s nemen
Laat ik beginnen met één van m’n favoriete voorbeelden: risico’s nemen. Een dampartij kun je in feite opbreken in een serie beslissingen: elke keer als je aan de beurt bent moet je een afweging maken en proberen te komen tot de beste beslissing (de beste zet). Op sommige momenten sta je voor de keuze: speel ik die risicovolle zet of ga ik voor de veilig optie? Die risicoanalyse hangt dan af van factoren als: hoe goed is mijn tegenstander, hoe reageert mijn tegenstander (psychologisch), hoe belangrijk is deze wedstrijd, hoeveel bedenktijd hebben ik en mijn tegenstander, hoe goed voel ik me/hoe scherp ben ik enz. enz. Ervaring met een dergelijke analyse binnen de veilige omgeving van de honderd velden op het dambord kan helpen om ook een goede afweging te maken voor je bedrijf of organisatie. Denk dan wel altijd om een goede evaluatie, zodat je blijft leren!

Geheugentraining
Een andere parallel is: geheugen. De eerste damles bestaat altijd uit het leren van de ‘Haarlemmer zet’. Deze truc, waarmee de zwartspeler al na twee zetten(!) vijandig materiaal kan veroveren, is de basis voor combinatiespel. De ijverige damstudent zal dit proberen te onthouden om het vervolgens op nietsvermoedende tegenstanders toe te passen. Daarna volgen nog andere openingstrucs, belangrijke formaties, positionele vuistregels, openingsvarianten, standaardeindspelen en ga zo maar door. Het summum van ‘damgeheugen’ is Ton Sijbrands, die het presteerde 32(!) partijen tegelijkertijd te spelen, in zijn hoofd! Probeer aan de hand van dit voorbeeld de vraag te beantwoorden: wat moet ik voor mijn werk nu écht onthouden? En neem vervolgens het damspel als inspiratie: als het daarin lukt, moet dat geen probleem zijn!

Ga fit de kerst in en doe mee met het ‘Fitter Kerst’ online damtoernooi voor bedrijven en organisaties.
Dit is verbonden aan een goed doel, het Alzheimerfonds. Wouter Sipma doet verslag van het toernooi in een livestream, waarin hij gasten interviewt. In gesprek met een onderzoekster van het Alzheimerfonds zal het geheugen en de rol die dammen bij het verbeteren daarvan aan bod komen! Als voorbereiding kan je een gratis online damclinic volgen.

Blog geschreven door: Wouter Sipma
Foto: Geb Kos

Deel dit nieuwsbericht

Jouw Nieuws Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2024
Realisatie: BrandNewFresh.com