Bijzonder, uit Bierum

Ellen is een echte Bierumer. Vanuit haar woonkamerraam kan ze haar geboortehuis aan het einde van de straat zien liggen. Niet dat ze heel veel tijd heeft om uit dat raam te kijken, want Ellen is een echte doener en daarom vaker buiten dan binnen te vinden. Dat is eigenlijk altijd al zo geweest. Jarenlang heeft ze in de zorg gewerkt. Werk wat bij haar paste, omdat ze daar een verschil kon maken voor mensen. Dagelijks doorkruiste Ellen in haar auto de Ommelanden. Altijd op weg naar werk, vereniging of vriendinnen. Waar Ellen eerder in haar auto van hot naar haar sjeesde, doet ze dat nu –als gevolg van haar progressieve spierziekte- in haar scootmobiel. Doordat ze inmiddels volledig is afgekeurd is haar werk ook gestopt. Haar veranderde vervoermiddel is misschien nog wel een van de minst erge gevolgen van haar ziekte. Veel erger is het feit dat ze als direct gevolg van haar aandoening het geliefde Bierum moet verlaten. Het aanpassen van de huidige woning heeft te grote consequenties. Een woning dichter bij winkels en voorzieningen is niet alleen een ontlasting voor haarzelf, maar ook voor haar man. Hij is namelijk naast zijn fulltime baan, Ellen’s mantelzorger, net als hun zoon, die er ook -als mantelzorger- voor zijn moeder is. Ellen –die zo sterk is verbonden met Bierum- gaat verhuizen naar Wagenborgen. Ellen’s ziekte heeft haar leven verandert. Maar de manier waarop dat gebeurde nam Ellen in eigen hand. Ze stond op. Juist op het moment dat haar lichaam de signalen gaf om te blijven zitten, kwam Ellen in actie.

Sloop verzorgingstehuis
Vanachter haar woonkamerraam zag Ellen namelijk niet alleen maar haar ouderlijk huis aan het einde van de straat. Vanaf deze plek volgde ze ook de sloop van het Bierumse verzorgingshuis: Een plek waar veel activiteiten voor oudere Bierumers werden georganiseerd. Met de sloop van het pand, verloren deze mensen –en de vrijwilligers die de activiteiten organiseerden- een belangrijke plek. Een dorpshuis had Bierum nog niet. Waar moesten deze mensen heen? Als mens heb je dan altijd een keuze. Ellen heeft haar keuze gemaakt. Samen met vriendin Simone heeft Ellen toen besloten het ontstane gat te gaan vullen. En deze keuze bleek achteraf het begin van een bijzondere beweging.

“Het werk is nog niet gedaan…”


Een warm vangnet
Samen met vriendin Simone is Ellen onderdeel van de groep van meer dan 80 vrijwilligers in Bierum: Een dorpje van 650 inwoners wat als gemeenschap grootse dingen doet. Onder de bezielende aanvoering van de twee vriendinnen is het dorpje inmiddels uitgegroeid tot een Noordelijke Parel van samenredzaamheid. Wat startte met het creëren van een nieuwe plek voor ouderen en vrijwilligers als gevolg van de sloop van het verzorgingstehuis, is uitgegroeid tot een warm vangnet voor iedereen uit de omgeving die wel wat hulp of gezelligheid kan gebruiken. De zorgtelefoon, een nieuw buurthuis, activiteiten voor jong met oud en meer… veel meer. De initiatieven zijn divers maar hebben een aantal belangrijke overeenkomsten: Ze worden geïnitieerd en gedragen door de gemeenschap zelf. Met overheid en instanties worden convenanten én Rights to Challenge overeengekomen. Binnen de inzet die Ellen en haar dorpsgenoten leveren staat niet de financiële bijdrage, maar het investeren van tijd en moeite centraal. Inmiddels is Bierum een Zorgzaam Dorp en de eigen Dorpsondersteuner gaat binnenkort aan de slag. En Ellen? Als gevolg van haar progressieve ziekte gaat Ellen haar geliefde Bierum binnenkort verlaten. Maar, uit het oog is natuurlijk niet uit het hart. En ook in haar nieuwe woonplaats Wagenborgen is genoeg te doen. Ze stapt met groot vertrouwen deze nieuwe wereld in, zoveel is zeker. Het werk is nog niet gedaan… En participatie blijft het sleutelwoord. Dan helpt het om te investeren in levensloopbestendige woningen. Want, als dié in Bierum hadden gestaan, had Ellen het geliefde Bierum nooit verlaten.


Wil je Ellen helpen, of kan Ellen jouw organisatie of initiatief ondersteunen? Lees dan verder!

Ellen kan hulp gebruiken in de vorm van:

* Een proactieve gemeente die gevraagd en ongevraagd ondersteuning biedt aan bewonersinitiatieven*
* Blijvende uitwisseling tussen vrijwilligers en professionals wanneer het gaat om positieve gezondheid
* Meer en meer structurele financiële ondersteuning voor de inzet van dorpsondersteuners
*
Inzet verstandelijk beperkte mensen die meehelpen met het verzorgen van bijeenkomsten
*
Inzet van stagiaires voor de bereiding van lunches

Ellen kan hulp bieden in de vorm van:

* Ervarings- en kennisuitwisseling met vrijwilligers uit andere dorpen die zorg- en bewonersinitiatieven ondernemen
*
Meepraten en denken over: dementie / WMO / eetkamerprojecten / dorpsondersteuners
*
Blijvende uitwisseling tussen vrijwilligers en professionals wanneer het gaat om positieve gezondheid

Lijkt dit je wat? Neem dan contact op via: info@hannn.eu

Deel dit nieuwsbericht

Jouw Nieuws Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2024
Realisatie: BrandNewFresh.com