DATUM & TIJD

01 juli 2021 tot
31 december 2021

WANNEER JIJ WILT

LOCATIE

FORUM GRONINGEN

THEMA

Bewegen

KOSTEN

GRATIS

AANMELDEN

NEE

ONDERDEEL VANFietstocht de (Kr)acht van Groningen

Een fietstocht door de stad Groningen, in de vorm van een 8. Met als rode draad markante Groningers van vroeger en nu. Langs plaatsen die horen bij Stadjers die ‘iets’ in beweging hebben gezet en daardoor belangrijk zijn geweest voor Groningen. Laat je verrassen, door een stad die steeds verandert, maar altijd blijft boeien. Pak je fiets en vertrek bij Forum Groningen of kies je eigen beginpunt!
De routebeschrijving vind je hieronder.

Groningers die iets in beweging hebben gezet
Jan Anthony Mulock Houwer (1857-1933) | Stadspark
Vanaf 1900 directeur dienst Gemeentewerken in Groningen. Hij bouwt de watertoren bij de Herman Colleniusbrug en de vijver en muziekkoepel in het Noorderplantsoen. Vooral de stuwende kracht achter de aanleg van het Stadspark. Samen met zijn vriend de grootindustrieel Jan Evert Scholten en landschapsarchitect Leonard Springer. Het Stadspark en het paviljoen (ontworpen door Mulock Houwer zelf) wordt in 1926 geopend. De eik met het hekje aan de rand van de vijver werd in 1935 als aandenken aan hem geplant.

Jacques Wallage en Max van den Berg | Verkeerscirculatieplan
Als wethouders in de stad Groningen verantwoordelijk voor de invoering van het geprezen en verguisde verkeerscirculatieplan in september 1977, bedoeld om het autoverkeer in de binnenstad te verminderen. Jacques Wallage was later burgemeester van Groningen (1998-2009), Max van den Berg was van 2007 tot 2016 Commissaris van de Koning(in) in de provincie Groningen.

Frans Haks, Alessandro Mendini, Ypke Gietema | Groninger museum
Frans Haks was directeur van het Groninger museum (1978 – 1995). Samen met de Italiaanse architect Alessandro Mendini het grote brein achter een opmerkelijk en aanvankelijk ook omstreden ontwerp. In het water van het Verbindingskanaal, met de gouden toren en de H.N. Werkmanbrug, die voetgangers en fietsers vanaf het station door de Folkingestraat rechtstreeks naar de Vismarkt leiden. Hoe een nieuw museum het aanzien en de structuur van een stad veranderde. Met dank ook aan toenmalig wethouder ruimtelijke ordening Ypke Gietema.

Aletta Jacobs | Harmonieplein en Universiteitsmuseum
Geboren in 1854 in Sappemeer. Minister Thorbecke geeft haar toestemming academische lessen te volgen aan de universiteit in Groningen. Daarmee is ze de eerste studente aan een Nederlandse universiteit. Vele vrouwen volgen haar voorbeeld. Ze is de eerste vrouwelijke arts en een voorvechtster van vrouwenrechten. Dankzij haar mogen vrouwen in 1922 voor het eerst naar de stembus.

Arjen Robben | Oosterpark en stadion FC Groningen
Het toptalent uit Bedum debuteerde op 17 december 2000 in de basis in de wedstrijd tegen Feyenoord, in het voormalig Oosterparkstadion. De rest is geschiedenis. Via PSV, Chelsea, Real Madrid en Bayern München keerde Arjen op 27 juni 2020 terug bij FC Groningen. Het Dagblad kopte: “Een geschenk uit de hemel”. In no time werden meer dan 4000 extra seizoenkaarten verkocht. De shirtjes met Robben 10 zijn niet aan te slepen. Een nieuw hoofdstuk is begonnen.

Ben Feringa | Rijksuniversiteit Groningen, Zernike Campus
Werd geboren in Drenthe, in Barger-Compascuum, studeerde in Groningen en werd daar hoogleraar scheikunde. Hij won in 2016 de Nobelprijs voor de Scheikunde, ‘voor het ontwerpen en de synthese van moleculaire machines”. Graag geziene gast bij DWDD. Grote stimulans voor studenten en jonge wetenschappers.

Ranomi Kromowidjojo | Helpman, Helperzwembad
Komt uit Sauwerd en leerde zwemmen in het Helperbad in Groningen. Werd in 2012 in Londen olympisch kampioene op de 50 en 100 meter vrije slag. In 2011 en 2012 werd ze Nederlands sportvrouw van het jaar.

Siebe Jan Bouma (1899 – 1959) | Oosterpark, Zuiderdiep
Stadsarchitect in Groningen die zijn sporen heft nagelaten. Duidelijke voorkeur in richting van Amsterdamse school en kubisme. Een aantal van zijn ontwerpen zijn versierd met werken van de Groningse beeldhouwer Willem Valk. Karakteristieke schoolgebouwen (Simon van Hasselt school, Siebe Jan Boumaschool, Vensterschool Stadspark aan Parkweg), gebouw gemeentewerken aan Gedempte Zuiderdiep.

Ubbo Emmius en Cisca Wijmenga | Academiegebouw
De eerste Rector Magnificus in 1614 was Ubbo Emmius, algemeen gezien als de geestelijk vader van de Groningse universiteit. Cisca Wijmenga is de huidige Rector Magnificus. De eerste vrouw in deze functie. Tevens vooraanstaand wetenschapper, die de Spinozapremie 2015 won.

Ralf Poelman | Noorderplantsoen
Zijn liedje ‘Het gras van het Noorderplantsoen’ groeide uit tot een soort Groninger volkslied voor studenten. Ook Stadjers waarderen het.  Lokaal cultureel erfgoed. ‘Geen Frankrijk, laat staan Kameroen, geef mij maar het gras van het Noorderplantsoen’.

Rooie Rinus en Pé Daalemmer | Albertus Magnus, Brugstraat
40 jaar geleden begonnen bij Albertus Magnus in de Brugstraat, Frank den Hollander en Peter de Haan. Wie kent niet ‘Hoornse Plas’ ‘Baukelien’ of ‘Carnaval in het Noorden’. Zalen werden plat gespeeld. Generaties scholieren, studenten en Stadjers kennen de teksten uit het hoofd. Volgend jaar een nieuwe theatertournee!

Sibrandus Stratingh (1785 – 1841) | Universiteitsmuseum, Oude Kijk in ‘t Jatstraat
Hoogleraar scheikunde en technologie aan de Groninger universiteit en uitvinder. Waarschijnlijk de eerste in Nederland die een voertuig met een motor bestuurde (stoom), in 1834, door de straten van Groningen. Bouwde de eerste elektrische ‘auto’ ter wereld: het wagentje van Stratingh, 1835, te zien in het Universiteitsmuseum.

Jozef Israëls (1824 – 1911) | Hereplein
Een van de voornaamste Nederlandse schilders uit de Haagse school. Het monument ‘’Langs moeders graf van Abraham Hesselink (Hereplein) is gebaseerd op het schilderij van Jozef Israëls.

Jan Wiegers (1893 – 1959) | De Hoogte
Expressionistisch schilder. Een van de voortrekkers en oprichters van De Ploeg.

Route
Start: Forum Groningen, Nieuwe Markt 1
ra is rechtsaf
la is linksaf
rd is rechtdoor

Via Popkenstraat ra Schoolstraat, la Poelestraat, ra Schuitendiep

rd Winschoterkade, ra Kostersgang, la Kleine Molenstraat, rd Trompstraat, ra Radesingel

rd Heresingel, Rotonde Hereplein, ra Ubbo Emmiussingel

la over H.N. Werkmanbrug (Groninger museum), meteen la fietspad Stationsweg

Na 150 meter Stationsweg oversteken naar Oude Stationsweg (fietspad), la voor het spoor

Onder Hereweg door, rd Lodewijkstraat, rd Verlengde Lodewijkstraat, la Verlengde Lodewjkstraat, rd Redoute, ra Verlengde Winschoterdiep, steek Boumaboulevard over en vervolg fietspad

ra Oude Stamspoor, la Duinkerkenstraat, na 300 meter ra fietspad richting spoor, onder spoor door

ra Bloemersmaborg, ra Kooiweg, la Breedeborg, la Saaksumborg

Einde Saaksumborg door hekje, la Essen, bij kruising la, bij kruising ra, rd, aan einde ra, rd

ra Kerklaan, la Esserweg, ra Hondsruglaan, la Goeman Borgesiuslaan

ra Verlengde Hereweg, la Van Royenlaan, ra van Starkenborghstraat, la van Iddekingeweg

rd bij rotonde, onder viaduct door, over Noord Willemskanaal, ra Hoornsedijk

Rd onder viaduct door, rd Hoornse diep, la van der Waalsstraat, ra Kamerling Onnesstraat, la Parkweg, RD Concourslaan, RD onder viaduct door, voor Paviljoen langs, rechts aanhouden Paviljoenlaan/ Mulockhouwerlaan

Om de vijver heen (Paviljoenlaan), fietspad links aanhouden, la voor sportpark Stadspark, rd, la bij t-splitsing.

Fietspad voor Vesta langs, ra Peizerweg (onder viaduct door), la over spoor

La Admiraal de Ruyterlaan, ra van der Doesstraat, ra Van Brakelplein, rd Van Speykstraat

La Paterswoldseweg, meteen ra Eelderstraat, oversteken Eeldersingel, rd Bij de Sluis, la Sluisbrug

Ra Sluiskade, rd Pottebakkersrijge, rd Lage der A, ra over Visserbrug, ra Hoge der A

La Brugstraat, rd Akerkhof, rd Vismarkt, la Guldenstraat, ra Grote Markt, rd Martinikerkhof, rd Sint Jansstraat

Forum
Rd Sint Jansstraat, over Sint Janssbrug, la Turfsingel, ra Kruitlaan, rd Kruitlaan, ra Oostersingel

La Hanzeplein (voor UMCG langs), rd Dirk Huizingastraat, rd Linnaeusplein, rd Heesterpoort (Zaagmuldersweg naar links oversteken), ra Heesterlaan/Graspad/Wingerdhoek

La Oliemuldersweg, la Klaprooslaan, einde park ra fietspad door Oosterpark/Parkzijde, la Merelstraat

Ra Zaagmuldersweg, over brug, ra Oosterhamrikkade NZ, la Oosterhamriklaan (voor containerwoningen langs), rd fietspad door park, ra Korreweg

Over de Gerrit Krolbrug, na de brug la Ulgersmaweg, rechts aanhouden Beijumerweg, la over Boterdiepbrug, rd Groningerweg, la fietspad over de Noordzeebrug

Einde fietspad ra en meteen weer ra (oversteken Bedumerweg), la, ra Poortstraat, la Idastraat, ra Reinautstraat, ra Cortinghlaan, la Poortstraat, rd fietspaadje langs het spoor

la fietspad langs ringweg (Plataanlaan), einde fietspad la Iepenlaan, ra Bottelrooslaan, la Esdoornlaan, ra Maluslaan, ra Ranonkelstraat, bij rotonde rd fietspad langs ringweg, ra fietspad onder ringweg door

rd Paddepoelsterweg, la Penningsdijk, onder Linnaeusborg door, la Nijenborgh, ra tussen Bernoulliborg en Energy Academy door, la Zernikelaan, ra Blauwborgje

Bij ACLO/Sportcentrum fietspad links, langs de tennisbanen, la Jaagpad, Pleiadenlaan oversteken, rd Jaagpad, onder spoor door, bij rotonde rd Wilhelminakade, bij Plantsoenbrug la Leliesingel, rd Kruissingel, rechts langs de vijver, rd Kruissingel

ra Nieuwe Boteringestraat, bij Ossenmarkt ra Guyotplein, ra Lopende Diep, la over Kijk in ’t Jatbrug, rd Kijk in ’t Jatstraat, la Broerstraat, ra Oude Boteringestraat, la Grote Markt, rd Martinikerkhof, ra Popkenstraat.

Eindpunt Forum Groningen, Nieuwe Markt 1

Deel deze Activitieit

Jouw Activiteit Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2021
Realisatie: BrandNewFresh.com