DATUM & TIJD

09 oktober 2021

13:30 - 16:00 UUR

LOCATIE

FORUM GRONINGEN

THEMA

Bewegen

KOSTEN

GRATIS

AANMELDEN

JA

ONDERDEEL VANDe Veerkr8 van Groningen (ook op 7 oktober)

Fietsen door een veerkrachtige stad. Zaterdag 9 oktober 2021 (ook op donderdag 7 oktober).

Een fietstocht door de veerkrachtige stad Groningen. Vandaag het zuiderlijke rondje van de 8.  Met als rode draad markante Groningers van vroeger en nu. Die veerkracht hebben getoond. Iets in beweging hebben gezet. Niet altijd de wind mee hadden. Weerstand ondervonden. Maar toch door hebben gezet. Omdat ze ergens in geloofden. Omdat ze een duidelijk doel voor ogen hadden. De Veerkr8 fietstocht voert langs plekken die horen bij Stadjers die belangrijk zijn geweest voor Groningen. Langs de singels, via het Groninger Museum, Europapark, via Essen en het Stadspark naar de Grote Markt.

Laat je verrassen, door een stad die steeds verandert, maar altijd blijft boeien. Een stad die in het verleden ups en downs heeft gekend. Maar er altijd weer sterker uitkwam. Kortom, een stad die veerkracht heeft getoond!

Pak je fiets en kom naar het Forum Groningen. Meewind of tegenwind, het maakt niet uit.

Uw gids is Martin Althof, sociaalgeograaf, Stadjer sinds 1977 en werkzaam bij de afdeling Communicatie van de RUG. Op donderdag 7 oktober fietsen we het noordelijke rondje rondje.

Aanmelden
Mail je naam en e-mailadres naar info@hannn.eu. Wacht niet te lang, want vol is vol. Maximaal 15 deelnemers.

Veerkrachtige Groningers die niet van opgeven wilden weten en iets in beweging hebben gezet

Aletta Jacobs | Harmonieplein en Universiteitsmuseum
Geboren in 1854 in Sappemeer. Minister Thorbecke geeft haar toestemming academische lessen te volgen aan de universiteit in Groningen. Daarmee is ze de eerste studente aan een Nederlandse universiteit. Vele vrouwen volgen haar voorbeeld. Ze is de eerste vrouwelijke arts en een voorvechtster van vrouwenrechten. Dankzij haar mogen vrouwen in 1922 voor het eerst naar de stembus.

Arjen Robben | Oosterpark en stadion FC Groningen
Het toptalent uit Bedum debuteerde op 17 december 2000 in de basis in de wedstrijd tegen Feyenoord, in het voormalig Oosterparkstadion. De rest is geschiedenis. Via PSV, Chelsea, Real Madrid en Bayern München keerde Arjen op 27 juni 2020 terug bij FC Groningen. Het Dagblad kopte: “Een geschenk uit de hemel”. In no time werden meer dan 4000 extra seizoenkaarten verkocht. De shirtjes met Robben 10 waren niet aan te slepen.

Jacques Wallage en Max van den Berg | Verkeerscirculatieplan
Als wethouders in de stad Groningen verantwoordelijk voor de invoering van het geprezen en verguisde verkeerscirculatieplan in september 1977, bedoeld om het autoverkeer in de binnenstad te verminderen. Jacques Wallage was later burgemeester van Groningen (1998-2009), Max van den Berg was van 2007 tot 2016 Commissaris van de Koning(in) in de provincie Groningen.

Frans Haks, Alessandro Mendini, Ypke Gietema | Groninger museum
Frans Haks was directeur van het Groninger museum (1978 – 1995). Samen met de Italiaanse architect Alessandro Mendini het grote brein achter een opmerkelijk en aanvankelijk ook omstreden ontwerp op een omstreden plek in de stad. Hoe een nieuw museum het aanzien en de structuur van een stad veranderde. Met dank ook aan toenmalig wethouder ruimtelijke ordening Ypke Gietema.

Ben Feringa | Rijksuniversiteit Groningen, Zernike Campus
Werd geboren in Drenthe, in Barger-Compascuum, studeerde in Groningen en werd daar hoogleraar scheikunde. Hij won in 2016 de Nobelprijs voor de Scheikunde, ‘voor het ontwerpen en de synthese van moleculaire machines”.  Grote stimulans voor studenten en jonge wetenschappers.

Alex Friedrich UMCG  hoogleraar microbiologie.

Friedrich werd in Noord-Nederland bekend als pleitbezorger voor coronatests tijdens de coronacrisis. Onder zijn leiding volgden de noordelijke ziekenhuizen een eigen pad, met name tijdens de eerste golf van de coronacrisis. Dat stootte toen tegen het zere been in Den Haag. Minister Hugo de Jonge trok later juist in de richting van het noordelijke beleid en zette ook in op ‘testen, testen, testen’, zoals de gevleugelde uitspraak van Friedrich luidde. Wordt bestuursvoorzitter bij het UKM, universiteitsziekenhuis in Münster.

 

Jan Anthony Mulock Houwer (1857-1933) | Stadspark
Vanaf 1900 directeur dienst Gemeentewerken in Groningen. Hij bouwt de watertoren bij de Herman Colleniusbrug en de vijver en muziekkoepel in het Noorderplantsoen. Vooral de stuwende kracht achter de aanleg van het Stadspark. Samen met zijn vriend de grootindustrieel Jan Evert Scholten en landschapsarchitect Leonard Springer. Het Stadspark en het paviljoen (ontworpen door Mulock Houwer zelf) wordt in 1926 geopend. De eik met het hekje aan de rand van de vijver werd in 1935 als aandenken aan hem geplant.

Siebe Jan Bouma (1899 – 1959) | Oosterpark, Zuiderdiep
Stadsarchitect in Groningen die zijn sporen heeft nagelaten. Duidelijke voorkeur in richting van Amsterdamse school en kubisme. Een aantal van zijn ontwerpen zijn versierd met werken van de Groningse beeldhouwer Willem Valk. Karakteristieke schoolgebouwen (Simon van Hasselt school, Siebe Jan Boumaschool, Vensterschool Stadspark aan Parkweg), gebouw gemeentewerken aan Gedempte Zuiderdiep.

Sibrandus Stratingh (1785 – 1841) | Universiteitsmuseum, Oude Kijk in ‘t Jatstraat
Hoogleraar scheikunde en technologie aan de Groninger universiteit en uitvinder. Waarschijnlijk de eerste in Nederland die een voertuig met een motor bestuurde (stoom), in 1834, door de straten van Groningen. Bouwde de eerste elektrische ‘auto’ ter wereld: het wagentje van Stratingh, 1835, te zien in het Universiteitsmuseum.

Ubbo Emmius en Cisca Wijmenga | Academiegebouw
De eerste Rector Magnificus in 1614 was Ubbo Emmius, algemeen gezien als de geestelijk vader van de Groningse universiteit. Cisca Wijmenga is de huidige Rector Magnificus. De eerste vrouw in deze functie. Tevens vooraanstaand wetenschapper, die de Spinozapremie 2015 won.

Ranomi Kromowidjojo | Helpman, Helperzwembad
Komt uit Sauwerd en leerde zwemmen in het Helperbad in Groningen. Werd in 2012 in Londen olympisch kampioene op de 50 en 100 meter vrije slag. In 2011 en 2012 werd ze Nederlands sportvrouw van het jaar.

Rooie Rinus en Pé Daalemmer | Albertus Magnus, Brugstraat
40 jaar geleden begonnen bij Albertus Magnus in de Brugstraat, Frank den Hollander en Peter de Haan. Wie kent niet ‘Hoornse Plas’ ‘Baukelien’ of ‘Carnaval in het Noorden’. Zalen werden plat gespeeld. Generaties scholieren, studenten en Stadjers kennen de teksten uit het hoofd. Stopten voor de eerste keer in 1984. Maar kwamen altijd weer terug!

Deze activiteit is een onderdeel van de Week voor Meer Gezonde Jaren

Deel deze Activitieit

Jouw Activiteit Hier?

© Meer Gezonde Jaren | 2021
Realisatie: BrandNewFresh.com